Az ember miért büdösödik?
Szerintem az élő emberre gondol. Egyébként nem vagyok biológus vagy ilyesmi, de egyszerű logikával ki lehet következtetni, hogy a testben vannak olyan anyagok, amiknek el kell távozniuk onnan, ez pedig elkerülhetetlen. Az apró mellékhatás, hogy ezen anyagoknak a szaga nem kellemes.
Megfelelő tisztálkodással egyébként megelőzhető, hogy büdös legyél, de ezt remélem nem én tudatom veled először.
Van ilyen. Úgy hívják, hogy szappan.
Egyébként a bőrön jelenlévő baktériumok, gombák, miegymások bomláokozzák, amelyek az izzadtságot használják tápanyagként. Nno, ezeknek a kis élősdieknek a kiirtása lehetetlen, szükségtelen (talán káros is - gondolj csak az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsekre) feladat.
A másik oldal ezelnek a szaganyagoknak az elnyeletése, de az meg ugye... idővel tetemes mennyiségű hatóanyagot igényelne.
Harmadik út az izzadás megakadályozása, aminél viszont az a probléma, hogy a testünk hőháztartásához elengedhetetlenül szükséges.
De van rengeteg ilyen: szappan, tusfürdő, dezodor, parfüm. Csak nem örök a hatása.
Egyébként egyszerű az ok. Elszaporodnak a bőrödön különböző mikróbák, melyek anyagcserét folytatnak és büdös molekulákat termelnek. Ezt jelentősen elősegíti az izzadtság például, így egy izzadt hónalj vagy fenék hamarabb bebüdösödik.
Büdös lehet továbbá a hajad is, szád is, meg a feneked és nemiszerved is ha nem mosod sokáig. Itt szerepet játszanak a bacik mellett az onnan kikerülő "salakanyagok", amelyek egy része benned bontódott le és onnan kerültek elő büdös anyagok (pl. sz-rban szkatol meg indol), vagy ha a fütyiden marad ondó, az is kíváló táptalaj bacik számára.
Köszönöm a figyelmed :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!