Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A világ mogyorótermelésének...

Vass Miklós kérdése:

A világ mogyorótermelésének negyede a nutellába kerül az Index cikke szerint. Ez igaz?

Figyelt kérdés

A VILÁG MOGYORÓTERMELÉSÉNEK NEGYEDE EGYETLEN ÉDESSÉGBE MEGY BELE


[link]


Mert én más adatokat találtam:


A világ törökmogyoró termlése évi fél millió tonna, nem 1 millió tonna, ahogy a cikkben szerepel:


[link]


Az éves nutella termelés 365 ezer tonna:


[link]


A nutella a hivatalos termékösszetétele alapján 13 % mogyorót tartalmaz:


[link]


Ez alapján nutellába évente 365.000 * 0,13 = 47.450 tonna mogyoró kerül. Ez az 500.000 tonnás világtermelésnek kevesebb, mint 10-ed része (nem a negyede ahogy a cikkben szerepel).



2014. dec. 14. 09:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Index.hu - Én már azt is lecsekkolom más forrásból, amikor kiírják, hogy hanyadika van.
2014. dec. 14. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Hardy Weinberg ***** válasza:
Nem olvastam a cikket, és nem vagyok járatos a témában, úgyhogy nem tudom megmondani mennyire pontos a cikk. Amúgy ez miért ilyen fontos? Ilyen nagy különbséget jelentene, hogy pontosan 18%, vagy esetleg 29% megy erre? Mellesleg a válasz nagyban függ a kiindulási adatoktól. Mi alapján határozzák meg a mogyorótermelést, csak a Nutella név alatt forgalmazott terméket számolják vagy minden mogyorókrémet hozzácsapnak. Ennek megfelelően bizonyos esetekben akár igaz is lehet az index cikke.
2014. dec. 14. 10:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A magad által is hivatkozott fao cikk 1997-es adat és CSAK a törökrszági termelés közel félmillió tonna. A Wiki is a fao-t hivatkozza, csak sokkal frissebb az adat (2012):

[link]

Eszerint az össz termelés 898 ezer tonna, simán el tudom képzelni, hogy mára elérte az egymilliót.


Azzal is számolni kell, hogy bár a Nutella mogyorótartalma lehet 13%, csakhogy a mogyorótermeléskor a mogyoró tonnáját héjastul adják meg, míg a Nutellában a felhasznált élelmiszermogyoró érték van megadva. Tehát lehetséges, hogy 1 kg élelmi mogyoró előállításához mondjuk 2-3 kg mogyorótermés kell, mire megpucolják, esetleg szárítják/pörkölik, tehát valószínűleg sok súlyt veszt. Ennek lusta vagyok utána nézni, de mindenképp így kell számolni.



Az index valóban hibázik, mert az általa hivatkozott források ellentmondásosak (amúgy minden hivatkozás visszkövethető). A félreértés abban rejlik - ez az általad is hivatkozott BBC cikkéből derül ki -, hogy az éves mogyorótermés negyede nem csak a Nutellába megy bele, hanem a Ferrero összes termékébe. Ezt a tévedést nem az index követte el egyébként, hanem a forrása, de könnyen észre lehetett volna venni. Ebben igazad van.


Ellenben te is hibáztál akkor, amikor görcsösen igazolni próbáltad az index tévedését, és ezért hibás, régi adatokat hoztál elő, amikkel rosszul számoltál. Mellesleg ki se kellett volna írnod a kérdést, ha végigolvasod a BBC cikket.


Szóval nagyon könnyű beledörgölni a másik orrát a tévedésébe, míg észer sem vesszük, hogy mi magunk is ugyanolyan pontatlanok vagyunk.

2014. dec. 14. 11:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Nutella az egy termék. Regngeteg más mogyorókrémet csinálnak. Sőt USA-ban a mogyoróvaj is nagyon megy, és abba 90-97% a mogyoró. Én idén 10 üveggel használtam például fel belőle, míg nutella untánzatból csak 1et.
2014. dec. 14. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!