Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy van ez? A Nap folyamatosa...

Hogy van ez? A Nap folyamatosan süt 10 milliárd éven át, hatalmas hőt generál, tucat milliárd éveken át. De miből? Honnan van ennyi fűtőanyag, és milyen ütemben égeti ezt? És hova kerül ami elégett?

Figyelt kérdés
Érdekelne a Nap egész mechanizmusa.

2014. nov. 22. 20:10
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"Na jó, de mitől lassú?"

Az egyik elemi átalakulás lassú benne.

2014. nov. 22. 23:27
 12/20 A kérdező kommentje:
Hetedik: Igen, ez is érdekelt lényegében :D És minden információ érdekes és hasznos :) Azért epic így belegondolni hogy minden hogy összejött. Van egy hosszú élettartamú napunk. Van egy bolygónk, ami nagy mázlinkra pont az élhető zónában helyezkedik el amin nagy mázlinkra ÉRTELMES élet alakult ki, nagy mázlinkra stabilabb a naprendszerünk mint sok másik. Ha a napunk egy másik csillag lenne, lehet hogy már rég elpusztult volna az alatt az 5 milliárd év alatt. Milliárdnyi kisebb nagyobb véletlennek kellett ehhez összejönnie, és ha a matematika nem indokolná meg, el sem hinné az ember (így komolyabban belegondolva) hogy máshol is lehet a miénkhez hasonló bolygó.
2014. nov. 23. 01:16
 13/20 Ozmium42 ***** válasza:
100%

Nem a körülmények ritka együttállása van a mi a kedvünkért, hanem mi vagyunk pont azért itt, mert itt vannak azok a feltételek, ahol a biokémiai reakciók egyáltalán szóba jöhetnek. Ha lenne még rajtunk kívül értelmes élet valahol, ők is ugyanúgy rácsodálkozhatnának, hogy "hogy kifogták", pedig nem a farok csóválja a kutyát.

Más: szerintem - és laikus vagyok - ama bizonyos felemlegetett "lassú" lépés nem az elemi lépés végbemenetele szerint lassú, hanem inkább arról lehet szó, hogy a keletkezés mértéke marad el attól, amire a Nap pontenciálisan képes lenne. Úgy képzelem el, mint egy kémiai reakciót, ahol két reagensek 1:1 arányban reagálnak, de ha az egyik reagensből felesleg van, a másik pedig épp, hogy csak csordogál, akkor ez visszafogja a termék keletkezésének, illetve persze magának a reakció végbemenetelének az ütemét, de nem a sebességét.

2014. nov. 23. 01:31
 14/20 A kérdező kommentje:
Az ütem viszont hatással van a sebességre, szóval egyre megy :D
2014. nov. 23. 03:01
 15/20 Ozmium42 ***** válasza:
100%

Nem. Most egy hülye példát mondok, de ez jutott hirtelen eszembe. Ha nem két kezem lenne, hanem 10, akkor nagyobb ütemben tudnálak pofozni, DE attól, hogy egységnyi idő alatt több pofont kapnál, még magának a pofonnak, mint elemi eseménynek a sebessége nem lenne nagyobb.

Ez a jelenség több lépéses, enzimek által katalizált reakciósoroknál látszik jól, csak felállítottam egy merész analógiát a Napra, a sebesség meghatározás talán működhet hasonló elven. Mindig a leglassúbb folyamat határozza meg a sebességet. Sebesség alatt pedig nem kinetikát, hanem a felhalmozódás sebességét értem, vagyis statisztikát.

Bocsánat, ha hülyeséget írtam, de már most álmos vagyok.

2014. nov. 23. 03:13
 16/20 Szirty ***** válasza:
100%

Igen nagy a Nap mérete és a sűrűsége is.

De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hidrogén fúziója nagyon kis mennyiségű anyagból nagyon nagy mennyiségű energiát állít elő...

A különbség olyan nagy, hogy a kandallónyi tűzifa elégését a naphoz hasonlítani gyakorlatilag nincs értelme.

2014. nov. 23. 11:08
 17/20 anonim ***** válasza:
49%

A napnak is véges a hidrogénkészlete, és ha kicsit utánaolvasnál, tudnád, hogy egyszer minden csillagnak elfogy az "üzemanyaga", és egy idő után bizony "elhalálozik".

Csak míg neked a kandallódban pár hasáb fád van, a napnak hidrogénből rengeteg, több milliárd évre elegendő áll rendelkezésre.

2014. nov. 23. 12:44
 18/20 A kérdező kommentje:
Előttem lévő. Megint tök értelmetlen dolgot sikerült megfogalmazni. Hülyének nézel minket?...
2014. nov. 23. 13:38
 19/20 anonim ***** válasza:
Miért is sikerült tök értelmetlenre a megfogalmazása? Nincs azzal semmi baj szerintem.
2014. nov. 23. 18:13
 20/20 A kérdező kommentje:
Az hogy úgy kezel mint egy bolondot, és mintha ez a rengeteg beszélgetés és információcsere meg sem történt volna. Csak olyanokat közölt amiket vagy tudunk,vagy hülyeségek. Remélem elég indok :)
2014. nov. 23. 18:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!