Mi az a tudat?
ohhohóó!! :D
kimondtad a kérdést, amit én 4 éve próbálok megválaszolni!
Először is az a baj, hogy sokan sokféleképp használják és keverik az alábbi fogalmakat ezzel kapcsolatban: tudat, öntudat, tudatalatti, lélek, én, ego, felettes ego, stb..stb..
az én értelmezésemben ez a következő:
TUDAT = TUDATALATTI (öntudat alatti)
alapvető tudatszint, amilyen pl az állatoknak van vagy ami nekünk az álmainkban. Itt még nem jelenik meg az "én", nem tudjuk függetleníteni magunkat a világtól, nincs önismeret, empátia, stb..
ÖNTUDAT = ÉN! (szerintem erre gondoltál te)
ez az információ befogadásának egy fejlettebb szintje, ahol már megjelenik az önismeret is! A rendszer képessé válik önmaga kontrollálására. (mint pl egy okostelefon, ami figyeli a saját rendszerét, frissítéseket tölt le, töredezettségmentesít, stb..)
A két tudatszint nem vagy-vagy kapcsolatú, hanem a tudatalattira épült rá az idők során az öntudat. Tehát jelenleg mindkettő működik (amire koncentrálunk, azt az öntudat irányítja /tudatosan cselekszünk/, amire nem pl a megszokott, vagy nem fontos dolgok, azt az öntudat veszi át.)
Tehát nagyon röviden összefoglalva az én értelmezésemben - tudat (helyesen: öntudat vagy én) egy önszervező rendszer.
De lehet, hogy te az elme egészére gondoltál "tudat" alatt. Azt gondolom ez esetben is kielégítő volt a válaszom.
Bővebben itt:
www(pont)mescoolizmus.blogspot.hu/p/szubjektiv-valosag.html
és itt:
www(pont)youtube.com/watch?v=KBOVaE1CTRg
vagy írj privátban! :)
Egy ún. szabad definícióval élve:
A tudat az, amiben a tapasztalat megjelenik, ami ebből adódóan megéli a tapasztalatot, értékeli azt, és reagál a tapasztalatra.
Szerintem az angol wikipédia általában elég jó minőségű tudást ad:
a tudat teszi lehetővé hogy tudatosan cselekedjünk
(nem pedig egy egy hónapos csecsemő létszintjén ami önmagában , alapjaiban tudatos, de önmagában életképtelen),
mely személyes ok okozat megélése alapján formálodik első szám egyes személyben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!