Létezik az Aranyemberben olvasható "moggori rózsa" aminek az illatától "oly ittas lesz az ember, mintha bort ivott volna"? Ha igen, melyik ez, mi a latin neve?
Egész biztos létezik, csak valószínüleg idöközben ez a név nem ismert, valami más az érvényes neve.
Sajnos ennél többet én sem tudok. (Csak annyit, hogy Jókai minden botanikai illetve zoológiai témája ténylegesen érvénes)
Valódi rózsa nem lehet Dél-Amerikában őshonos, kerti rózsákat talán ültetnek. Ha őshonos, akkor valamilyen rózsához hasonló más növény lehetett.
Bocsánat, de a könyvben arról NINCS szó, hogy ez a fajta Braziliában lenne honos!!!!
Itt at a rész, ahol a rózsákról van szó:
"Törökországban a rózsavizet az ételhez, italhoz is használják. Ott is egész erdőszámra termesztik a rózsát. Olvasót is készítenek belőle. Az összetört leveleket golyómintában összesajtolják. Ezért nevezik az olvasót rózsakoszorúnak. De van a keleten egy igen szép rózsafaj, amiből a rózsaolajat nyerik: ez a balzsamrózsa; magas, kétöles fának nevelik ott, aminek ágait egész csoportokban vonják alá a hófehér virágok. Ezeknek az illata felülmúlja minden rózsáét: mikor a leveleit vízbe vetik, s a napra kiteszik, rövid idő múlva a víz színe szivárványos lesz az olajtól, amit a levelek kibocsátottak. Éppen ilyen az örökzöld rózsa is, mely télen át sem hullatja el a leveleit. A ceyloni rózsa, a Rosa del Rio sárgára festi a hajat és szakállt, mégpedig oly tartósan, hogy évekig el nem veszti a színét; ezért egész kereskedést űznek a keleten a szárított leveleivel. A moggori rózsa levele pedig mámorít, az illatától oly ittassá lesz az ember, mintha bort ivott volna. A vilmorin rózsának van egy bogara, mely ha azt megszúrja, ökölnyi nagyságú bozontok nőnek tőle a virágai helyén. Az ilyen rózsagubancokról azt tartják, hogy a síró gyermek feje alá téve, azt édesen elaltatja."
Ebben sehol nem szerepel Brazilia, még csak utalásként sem.
Mert nem olvastál tovább.
"Noémi vissza akarta vinni a beszédet a rózsákra.
– Mondja ön nekem, hogyan lehetne kapni olyan moggori rózsát, aminek az illata mámorít?
– Ha akarja ön, én hozok önnek olyat.
– Hol terem az?
– Brazíliában.
– Messze van az?
– A földnek a túlsó oldalán.
– Oda tengeren kell menni.
– Hat hónapig folyvást tengeren.
– S miért kell önnek odamenni?
– Üzlet miatt, meg hogy önnek moggori rózsát hozzak.
– Inkább ne hozzon ön nekem moggori rózsát."
Legközelebb nézz már kicsit jobban utána, mielőtt kioktatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!