Miért eltérően karcolja sok alkohol az ember torkát?
Bocsi, ha ezt mindenki tudja, de én nem.
Az alkohol marja a torkot, vagyis irritálja a szöveteket.
Ezért érzünk maró érzést a torkunkban egy erős feles után.
Ezt találtam válaszként hogy miért marja a torkom a pia kérdésre.
De azt nem mondták, hogy miért van az, hogy van alkohol amitől nagyon maró érzést vált ki, másik meg alig.
Pl. A pálinka nagyon marja a torkom. A whisky majdnem ennyire, a vodka alig-alig, a fehér rumot meg szinte vízként tudom inni.
Ennek mi az oka? Nem egy fajta whiskyt kóstoltam, nem egy fajta pálinkát, akár házit, akár boltit, és mindnél kívántan utána az üdítőt.
Hiába az alkohol tartalom, számít, hogy miből, milyen eljárással készül az ital?
Mert nem (csak) az etil-alkohol karcol. Az etil-alkohol csak csíp és szárít, ahogyan a vodkában érzed, mert a (többé-kevésbé minőségi) vodka nem sok mindent tartalmaz vízen és alkoholon kívül, a többi párlatban viszont általában nagyobb arányban vannak különböző erjedéstermékek (pl. egyéb alkoholok), illetve ezek lepárláskor/érleléskor születő származékai.
Jellemző pl. a több-kevesebb etil-acetát, legjobban talán a bourbon whiskyben, de a tipikusan elrontott karcos házipálinkában pl. egyéb ecetszármazékok is vannak, nem is kevés.
A fehérrumok egy része viszont jellegzetesen „olajos” (ez a rumfőzéskor használt párlatelválasztásával függ össze), ami jórészt elfedi a karcosságát.
De az egyforma italokat sem egyformán érzékeljük, mert van, akit pl. nem zavar az enyhe acetát, viszont ki nem állhatja a tiszta vodka szárazságát. Ezért nincs egyetértés pl. abban, hogy az olcsóbb párlatok közül melyik „lágy” és melyik „karcos”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!