Dinamika témaköréből segítség (nem házi feladat)?
A Dér-Radnai-Soós I.kötet 3.fejezetének 3.15.feladatáról lenne szó.
A 72km/h sebességgel vízszintes pályán haladó, 500 tonna tömegű vasúti szerelvényről leszakad a szerelvény 100 tömegű része. A mozdony a szétszakadás után ugyanakkora húzóerőt fejt ki, mint azelőtt. Mekkora távolságban lesz egymástól a szerelvény két része a leszakadt rész megállása pillanatában, ha a súrlódási tényező 0,01?
Próbáltam úgy, hogy a szétválás pillanatában a 100 tonnás részre hat egy F erő, ami tovább vinné, de hat a súrlódás, ami miatt egyszer megáll. F-Fs=0==>a=0,1m/s^2
Ebből az idő t=200s-ra jött ki.
Innét deltax1=200*20-(1/2)*0,1*200^2=2000m jött ki.
A másik kocsinál hogyan számoljak? (Elvileg már csak annak az elmozdulása kell és akkor képezhetem a kettő különbségét.)
A megoldókulcsban 4500m van.
A válaszokat/segítségeket előre is köszönöm szépen, és természetesen megy a zöld! :)
A szétválás előtt a test egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez. (Nem gyorsul)
Vagyis a rá ható erők eredője 0.
F(húzó) = F(súrlódás)
A súrlódási erő m*g*nű
Szétválás után az első részre ható erő:
F(eredő) = F(húzó) - F(súrlódás1)
F(súrlódás1) = m1*g*nű képlettel kapható meg.
Ebből az első rész gyorsulását ki tudod számolni.
F(eredő) = m1*a
Az első rész 20m/s-os kezdő sebességgel a gyorsulással egyenletesen gyorsuló mozgást végez.
A második részre csak a súrlódás hat. A 2. rész gyorsulása:
F(súrlódás2) = m2*g*nű = m2*a
Ennek a résznek is 20m/s a kezdősebessége.
1. Ebből kiszámolhatod, hogy mennyi idő alatt áll meg.
2. Ezalatt mennyit ment előre a hátsó rész
3. Ezalatt mennyit ment előre az első rész
A kettő különbsége a válasz a kérdésre.
"Próbáltam úgy, hogy a szétválás pillanatában a 100 tonnás részre hat egy F erő, ami tovább vinné"
Ennek nincs értelme. A testre egy erő hat. Fs=m2*a
Az 'a'-t ebből tudod kiszámolni. Nincs semmiféle erő, ami továbbvinné. Sebessége van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!