Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a baj a génmanipulációval,...

Mi a baj a génmanipulációval, és mitől jó a bio?

Figyelt kérdés

Ma a világot még a jelenlegi szinten se lehetne etetni (pedig így is milliárdok éheznek) génmanipuláció nélkül. Az, hogy mondjuk egy fürt szőlőn (csak mondok valamtit) ne 10, hanem 30 szőlő nőjön, attól még nem lesz rossz. Ez inkább egy óriási lehetőség, nem?


A bio... Nem azt mondom, hogy a mirelit, porból készült, "laborételek" jók lennének... De a bio mánia inkább arra jó, hogy ráírják valamire hogy bio és eladják 10x áron. Meg amúgy is inkább permetezze a gazda a terményt minthogy a kukacok egyék meg...


2014. nov. 10. 12:57
 1/7 A kérdező kommentje:
Meg nem is beszélve a gluténmentesek, vegánok, paleosok, Norbi-turbo-update, stb...
2014. nov. 10. 13:02
 2/7 anonim ***** válasza:
85%

A génmanipulációval kettő (+1) fő probléma van:


1) Nem tudjuk pontosan a beillesztett gének hatásait. Ezek ugyan előre vannak tervezve eléggé pontosan, de ott van a félsz, hogy mi van, ha mutálódik, vagy esetleg nem várt hatása van.


2) A beinjektált génekkel rendelkező növények olyan tulajdonságot kaphatnak, melyet az őshonos növények sohasem (pl adott mérget termelnek) - ez rendkívüli módon befolyásolhatja a környezetet, hiszen a "mutáns" növények kiszoríthatják az adott helyen őshonosakat, mivel esetleg nincs semmilyen élőlény, ami meg tudná enni.


2+1) Ezzel előjöhet az a probléma is, hogy esetleg a mérgező növényt továbbra is eszik a bogarak, így a méreg szétterjedhet a táplálékláncban is - kihat a madarakra is.



A bio attól jó, mert a népek a fejükbe vették. Igazából a bio sem éppen bio, hiszen okés, nincsen rajta permetezőszer (közvetlenül...), de a szomszéd földje permetezve van, akkor bizony a tied is lesz. És esetleg a bio címke hamis megnyugvást kelt a vegyszermentességről, és az ember nyugodtan eszi, holott a valóságban teljesen más a helyzet.


Illetve, a bio esetében van még egy nagy gond: a különböző gombák ellen nincs védekezés, nincs permetezve, akkor könnyen lehet akár mérgező is az adott bio-termék (nem régiben volt is ilyen hír). Szóval mind a kettőt fenntartással kell kezelni. Mind a kettőnek megvan a létjogosultsága, de a szélsőségekkel nagyon vigyázni kell.

2014. nov. 10. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2014. nov. 10. 13:51
 4/7 anonim ***** válasza:
#2 A génmanipulációval kapcsolatban tévedsz. Amikor egy növény vagy állat génállományába beavatkoznak azt nem véletlenszerűen teszik. Azaz pontosan tudják, hogy a beillesztett gén milyen hatást fog kiváltani az adott élőlényben (gyorsabban fog nőni, ellenállóbb lesz bizonyos betegségekkel szemben stb.) A génmanipuláció nem más, mint az évezredek óta alkalmazott nemesítés gyorsabb és hatékonyabb módja. Ezért egy génmanipulált növény-, vagy állatfajta annyira veszélyes, mint egy hagyományos úton, nemesítéssel/tenyésztéssel létrehozott növény-, vagy állatfajta.
2014. nov. 10. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

14:13,


Nemesítéssel sosem kerülnek be adott növényre sohasem jellemző dolgok (pl, méregtermelés a levelekben). Génmódosításnak is vannak árnyalatai. Mint írtam, pontosan megtervezik, de mint a természetes esetben is, bizony előfordulhatnak mutációk.


Mesterségesen injektált géneknél a nem várt hatások lényegesen erősebben (és még kevésbé várva) jelentkezhetnek.


És nem véletlenül terméketlenek a génmanipulált növények nagy része - pont a lényegesen jobb alkalmazkodóképességük miatt létrehozhatnak vad hibrideket (nem génmanipulált növényekkel) aminek az eredménye megjósolhatatlan, és bizony, ha nem vigyáznak vele, kemény ökológiai katasztrófát is okozhat (akár az összes őshonos fajt kiszoríthatja, amivel a helyi táplálékláncot teljesen felborítja).

2014. nov. 10. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 hollófernyiges ***** válasza:
Kérdező, mutass egy háromszor annyit termő génmanipulált fajtát. Vagy akár csak kétszer :) A legtöbb kereskedelmi forgalomba is kerülő fajta (és sok megbukott azon, hogy kevesebbet terem vagy rosszabb minőségű mint a hagyományosok) mérget termelnek vagy herbicid-rezisztensek, ez a nagy előnyük. Utóbbi valamennyivel többet terem, de több növényvédőt is kell kiszórni rá, ami egyrészt pénz, másrészt extra környezeti terhelés. A fő gond a GM növényekkel, hogy nem jobbak annyival, mint amennyire kockázatosak.
2014. nov. 10. 14:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

"Nemesítéssel sosem kerülnek be adott növényre sohasem jellemző dolgok (pl, méregtermelés a levelekben). Génmódosításnak is vannak árnyalatai. Mint írtam, pontosan megtervezik, de mint a természetes esetben is, bizony előfordulhatnak mutációk."


Hát a gyilkos méhek is csak egy nemesítés eredménye volt.

[link]


Mellesleg az a "méregtermelés", amikor több mint 10 éve fogyasztanak valamit biztos "nagyon" fontos. Az ne is zavarjon, hogy másképp működik a rovarok és az ember emésztő rendszere. És a vegyszeres növényvédelemnél akkor miért bízol abban, hogy nem lesz bajod?


"Mesterségesen injektált géneknél a nem várt hatások lényegesen erősebben (és még kevésbé várva) jelentkezhetnek."


A nemesítésnél több gént véltoztatnak az sokkal veszélyesebb. Ami ugyanúgy génmanipuláció, csak fejletlenebb technológia. Pl. az összes ma ismert káposzta így jött létre.


Olyan ez mintha betiltanád a pálinkát, a whisky-t meg a vodkát mert az "több" metil-alkoholt tartalmazhat. Csak a borból le sem lehet választani a metil-alkoholt, az előbbiekből meg igen.

2014. nov. 10. 15:59
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!