Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Pontosan hány fokon fagy meg...

Pontosan hány fokon fagy meg a víz 11km magasan? (300mbar nyomáson)

Figyelt kérdés
Annyit találok csak a neten hogy kb. pár fokkal emelkedik, de a víz fázisdiagrammjáról nem tudom leolvasni a pontos értéket.
2014. okt. 27. 19:46
 1/5 Silber ***** válasza:

Emelkedik a francokat. Ha csökken a nyomás, elméletben alacsonyabb hőmérsékleten fog megfagyni a víz is.

[link]

A fentebbi linken azt írja a srác, hogy a "linken belüli linkeken" talált egy képletet:

p=-395.2*((T/273,16)^9-1), ahol:

T - abszolút hőmérséklet (K)

p - nyomás (MPa)

Átrendezve:

T=(-273,16^9*[p-395,2]/395,2)^(1/9)

A csökkenés mértéke gyakorlatilag a nullával egyenlő, de ezt már a fázisdiagramra ránézve is egyértelműen megállapítható a nagy intervallumban függőlegesnek mondható fagyásgörbét megfigyelve.

2014. okt. 27. 20:36
 2/5 A kérdező kommentje:
Egy, a számomra hitelesebb oldal azt írja hogy a nyomás növelésével csökken a fagyáspont, ezért gondoltam hogy vákuumban növekszik. A képletedbe beírva 1MPa nyomást -0.07C jön ki, a táblázatban meg -10C van. [link]
2014. okt. 27. 21:00
 3/5 Silber ***** válasza:

Abban igazad van, hogy a víz esetében csökkenni fog a nyomás növelésével a fagyáspont, de hozzá kell tenni, hogy csak bizonyos intervallumban.

A fázisdiagram alapján 0,6 kPa és 200 MPa között negatív meredekségű csak a görbe, az ezen kívül eső nyomástartományokban pozitív.

[link]

Ezt elnéztem, mert nem vettem figyelembe a negatív meredekségű fagyásgörbét.

A táblázat adatai azonban BIZTOSAN baromságok. Mellékelek egy képernyőképet a forrásként említett könyv frissített kiadásának megfelelő pontjáról:

[link]

Látható, hogy míg a wikipedia-szócikk szerint kb. 10 bar nyomáson (kb. 10000 kPa=1 MPa) a jég olvadáspontja nem -10°C, hanem -0,06°C. Három nagyságrend az eltérés.

2014. okt. 27. 21:48
 4/5 sadam87 ***** válasza:

A víz esetében (szemben a legtöbb anyaggal) a nyomás csökkenésével nő az olvadáspont (mivel a jég térfogata nagyobb, mint a vízé, az az állapot termodinamikailag kicsit kedvezőbb lesz alacsonyabb nyomáson).

[link]

[link]

[link]

Kérdező.

Bár az olvadáspont emelkedni fog valamelyest, ez lényegében észrevétlen marad, hiszen még a víz hármaspontjánál is (p=611,73 Pa) csak 0,01 °C-ra (273,16 K) nő a víz olvadáspontja.

[link]

ui.: Egyébként remélem, hogy nem a magyar wikipédiát tekinted hitelesebb oldalnak, mert az ott található táblázatban szereplő adatok biztos, hogy rosszak, nagyjából 13 MPa-nál csökken a víz olvadáspontja -1 °C-ra (lásd a linkek a komment elején).

2014. okt. 27. 21:56
 5/5 A kérdező kommentje:
Megnéztem a magyar wikipedia hivatkozott doksiját és ott 1MPa-nál tényleg -0.06C van. Már nem is hiteles számomra annyira ez a wiki...:) Kösz
2014. okt. 28. 08:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!