Ismeretlen koncentrációjú 10, 00 cm^3 ammóniaoldatot titrálunk metilvörös-metilénkék keverékindikátor mellett 0,1024 mol/dm^3 koncentrációjú sósavoldattal. A fogyás 9,23 cm^3 Mekkora az ammóniaoldat koncentrációja?
Az indikátorokat arra használjuk, hogy tudomást szerezzünk a sav-bázis (vagy komplexképző) reakciók végbemeneteléről. Ezt színváltozással jelzik. Minden indikátornak megvan a szín-pH összefüggése.
A titrálásos feladatok kulcsa minden esetben az anyagmennyiségek közti összefüggések megállapítása.
1.: Felírjuk az adatainkat, és a keresendő mennyiséget
V(NH3o)=10 cm^3
c(HCl)=0,1024 M
V(HCl)=9,23 cm^3
c(NH3o)=? M
M(HCl)=36,5 g/mol
2.: Felírjuk a reakcióegyenletet. Mivel ammóniaoldatról van szó, NH3 helyett NH4OH a reagens.
HCl + NH4OH -> NH4Cl + H2O
3.: Kiszámoljuk a két reagens közül annak az anyagmennyiségét, amelyhez elegendő adatunk van megadva.
n(HCl)=c(HCl)*V(HCl)=0,1024*0,00923=9,45*10^-4 mol HCl
3.: Felírjuk a reakcióegyenlet alapján az anyagmennyiségek közötti összefüggést.
n(HCl)/n(NH4OH)=1/1, tehát n(NH4OH)=n(HCl)=9,45*10^-4 mol NH4OH
4.: Kiszámoljuk az ammóniaoldat koncentrációját.
c(NH4OH)=n(NH4OH)/V(NH3o)=9,45*10^-4/0,01=0,0945 M NH3o.
Tehát az ismeretlen töménységű ammóniaoldat koncentrációja 0,0945 mol/dm^3.
Mi történik?
NH4OH + HCl = NaCl + H2O
Az indikátoroknak az a dolguk, hogy színváltozással jelezzék a pH-t. Ezzel neked nem kell mélyebben foglalkozni ha nem titrálsz csak számolsz vele... A lényeg, hogy annyi HCl-t adsz a rendszerhez, amíg az összes NH4OH el nem fogy.
Látod hogy egy NH4OH-hoz egy HCl szükséges.
A mólos koncentrációt jelölik c-vel, c(n)-el, és néha M-el is. Most jelölöm c-vel.
c = n / V
(vigyázat V dm3-ben!),
Az HCl-nek tudod a koncentrációját és a térfogatát, ebből kiszámolod az anyagmennyiségét. Az azért hasznos, mert mint mondtam, ugyanannyi az nh4oh is. Így a kérdezett nh4oh koncentrációját is ki tudod számolni, és kész a példa...
Ne haragudj hogy nem számoltam csak magyaráztam, mivel ezt az "örömet" neked akartam meghagyni. :) Azonban ha valami nem világos, vagy részletesebb magyarázatot igényel, írj bátran...
Szerintem az n = C*V összefüggéssel kell megadni.
Bár lehet, hogy ezt a fajtát nem.
Szóval:
C1*V1=C2*V2
C1 legyen a kérdéses ammóniaoldat koncentrációja.
V1 legyen a kérdéses ammóniaoldat térfogata.
C2 legyen a HCl oldat koncentrációja.
V2 legyen a HCl fogyása.
C1*0,01 mol/dm3 = 0,1024 mol/dm3 * 0,00923 dm3
C1= (0,1024 mol/dm3 * 0,00923 dm3) / 0,01 mol/dm3
C1= 0,09452 mol/dm3 azaz 94,52 mol/cm3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!