Van ez a mágikus 7 +- 2 a rövidtávú memória kapacitására. De a 2 az micsoda pontosan? Gondolom nem szórás, mert akkor elég sok ember lenne 0 memóriával.
"Ha nem szórás, akkor azt jelenti, hogy minimum 5 maximum 9?"
Ha 7+-2 -ről van szó, akkor pontosan ezt jelenti a szórás, hogy átlagban 7, de minimum 5 és maximum 9 értéket vehet fel. Ettől függetlenül én marhaságnak tartom ezt a 7 rekeszes memóriás zagyvaságot, ha erre gondoltál. Tényleg pontosíthatnád.
working memory capacity, vagy rövidtávú memória kapacitás, nem baromság, hanem tudományos tény, több modalitásnál is pontosan kimérhető
a szórás egyáltalán nem azt jelenti, amit mondasz, 1szigma az 68% körül van 2szigma 95% körül ha jól emlékszem, azaz konfidenciszintek vannak, a miximum és minimum az 100%-ra vonatkozik, és más a neve, talán abszolút eltérésnek hívják
ui: jó lenne ha olyasvalaki válaszolna, aki tudja miről beszélek, mert elmagyarázhatom, de attól még nem fogtok rá tudni válaszolni
A százalékok amikről beszélsz azok a megbízhatósági szint, vagyis a konfidencia.
A szórás pedig az átlagtól való átlagos eltérés.
Persze van átlagtól való átlagos négyzetes eltérés, sőt még akár számolhatsz konfidencia intervallumot is, akár t-próbát is, de ez már más téma.
Mindenesetre az általad felvázolt helyzet a 7+-2 annyit jelent, hogy az átlag az 7, és az eltérés átlagosan 2.
Persze még ettől az 5 és 9 közötti intervallumtól is lehet eltérés, de gondolom a memória kapacitás számszerűsítve az normál eloszlást mutat, vagy legalábbis ahhoz közelit.Az a baj hogy csupán ebből az adatból nem sokat tudunk meg, csupán azt hogy az átlag az 7, az átlagtól való átlagos eltérés 2. Valószínű hogy a mediánja is 7, de nem tudom, elvégre a minta elemeit nem tudjuk.
Én úgy gondolnám, hogy a +/- 2 a maximális eltérés.
A 7 a valós szám, le lehet ellenőrizni.
Van egy módszer pl. a PÁV-on is: számok jelennek meg pár másodpercre, és mennyit tudsz leírni. A legtöbb ember hetet.
De ne mértem, miért jössz azzal hogy "nincsenek olyan emberek akiknek 1-2 a memóriája?" Senki sem modnta azt, és sehol sincsen AZ leirva, hogy bárkinek 1-2 közé esne.
Srác ezt a számot az a baj h túlbonyolitod nagyon-nagyon erősen.
Ez a búvalba**ott adat annyit jelent csak hogy átlagosan 7 , de előfordul a nála kettővel KISEBB és NAGYOBB érték, szám szerint 5 és 9 között van átlagos rövidtávú memória kapacitása, bármit is jelentsen ez a szám.
A pedig annyit jelent, hoyg az adatok 95%-ban vagy 99% ban az 5 és a 9 között mozog! NEM 0, meg 1 meg 2!!!
Jöhetsz nekem itt más dolgokkal, de én úgy gondolom hogy ez egy egyszerű adat.
Kapásból nem értem ezt: "Gondolom nem szórás, mert akkor elég sok ember lenne 0 memóriával."
Miért lenne nulla?! A szórás NEM ezt jelenti, hogy 0 a memóriája, ez akkora zöldség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!