Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van olyan élőlény akinek nem...

Van olyan élőlény akinek nem piros a vére?

Figyelt kérdés

2014. okt. 7. 09:26
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
77%
Naná! Itt vannak az arisztokrata csigák: [link]
2014. okt. 7. 09:28
 2/24 anonim ***** válasza:
69%
2014. okt. 7. 09:43
 3/24 anonim ***** válasza:
Persze, a rovaroknak tudtommal pl. sárga.
2014. okt. 7. 10:49
 4/24 Wadmalac ***** válasza:
62%
Minden állatka érintett, akinek a vérében nem a vas (és így hemoglobin) viszi az oxigént. Rovaroknál, gerincteleneknél ez általában a réz (hemocianin). Sőt, van olyan tengeri herkentyű, akinél ez a hordozóanyag talán részben vanádium (nem bizonyított, de a hemovanadin jelen van a vérükben a hemocianinnal együtt). Meg ne kérdezd, annak milyen színű a vére, fogalmam sincs. :)
2014. okt. 7. 12:43
 5/24 sadam87 ***** válasza:
44%

#4 Wadmalac

A rovarok vére (illetve vérnyirka hiszen a keringési rendszerük nyílt) nem kék színű, nem tartalmaz hemocianint, hiszen az esetükben a légcsőrendszer szállítja az oxigént. Ugyanakkor (ahogy fentebb is írták) a puhatestűekre, és néhány ízeltlábúra (a tőrfarkú mellett rákokra, néhány pókra és százlábúra) valóban a hemocianin jellemző.

[link]

Amit a hemovanadinról írsz, az érdekes, én ezt az oldalt találtam róla:

[link]

A zsákállatoknál fordul elő, halvány zöldes színű (a fehérje, a vérük egyáltalán nem biztos, hogy az), és úgy tűnik, nem vesz részt az oxigén szállításában.

2014. okt. 7. 18:17
 6/24 Wadmalac ***** válasza:
29%

"A rovarok vére (illetve vérnyirka hiszen a keringési rendszerük nyílt) nem kék színű, nem tartalmaz hemocianint, hiszen az esetükben a légcsőrendszer szállítja az oxigént."

Köszönöm a kiegészítést, a rovaroknál úgy tudtam, hogy az oxigén megkötő anyag szintén réz, konkrétan a hemocianint ez alapján gondoltam.

2014. okt. 8. 08:03
 7/24 abripeter válasza:
15%
Aminek nem piros a vére? Hát az ember szóba sem került, érdekes, pedig nekünk valójában kék vérünk van, ami akkor válik pirossá, ha oxigént kap! Az emberi tesbven megtalálható oxigéndús /piros/ és oxigénszegény /kék/ vér!
2014. okt. 9. 18:06
 8/24 anonim ***** válasza:
69%
Utolsó válaszolónak: Persze, mert a 8.-os biosz könyvedben kékkel jelölték, ez nem azt jelenti hogy az valóban kék :( :DDDD
2014. okt. 9. 18:26
 9/24 Wadmalac ***** válasza:
74%

Az oxigénszinttel változik a vér színtónusa, de attól még a piros az piros. :)

Ezen a bioszkönyves válaszon jót vigyorogtam. És tényleg, és tényleg. :D

2014. okt. 10. 08:26
 10/24 abripeter válasza:
17%

[link]

Kicsit le vagytok maradva gyerekek, ezt nem tanítják a suliban! Kérdezz meg valami hozzá értőt, aztán szégyelld magad, hogy kineveted a másikat, amikor te vagy primitív már bocs! :p

2014. okt. 10. 19:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!