Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy néz ki a (gyorsulás)...

Hogy néz ki a (gyorsulás) dv/dt függvény?

Figyelt kérdés
és mit jelent a derivált?..az érintőt, vagy mást a jelent?

2014. okt. 4. 18:58
 1/7 anonim ***** válasza:

> „Hogy néz ki a (gyorsulás) dv/dt függvény?”

Az sajnos attól függ, hogy hogyan néz ki a v(t) függvény.

> „az érintőt, vagy mást a jelent?”

A dv/dt a t0 helyen a v(t) t0 pontban vett érintőjének MEREDEKSÉGE, tehát a derivált nem az érintőt jelenti.

> „és mit jelent a derivált?”

[link]

Ha egy fogalmat nem értesz, akkor klikkelj a linkjére.

(((Jól sejtem, hogy egy érdeklődő hetedikes vagy?)))

2014. okt. 4. 19:43
 2/7 A kérdező kommentje:

érdeklődő másodéves természettudományhalgató....

csak elég rosszul tanítanak, csak betűkben magyaráznak, nem fogalmakban, azt is monoton hangon ismétlés nélkül..gyakorlatilag nem is értem, tanári karon nem tanítanak pszichológiát/általános memória ismereteket vagy mi :D

2014. okt. 4. 19:50
 3/7 anonim ***** válasza:

A gyorsulás definíciója az, hogy kis idő alatt mennyit változott a sebesség.

dv a sebességváltozás, vagyis v(t2)-v(t1)

Ez van osztva t2-t1 -el.

Ha t2 nagyon közel van a t1-hez, akkor ez a pillanatnyi gyorsulás.

Illetve ha t2-t1 kicsi, akkor ez egyre jobban közelít a függvény adott pontbeli meredekségéhez.

A derivált az érintő meredekségét jelenti.

Ha egyenletes sebességgel megy a test, akkor a meredekség mindenhol 0. A gyorsulás 0.

Ha egyenletesen gyorsul, akkor a meredekség mindenhol ugyanakkora, a gyorsulás állandó.

2014. okt. 4. 19:51
 4/7 A kérdező kommentje:
de köszönöm a választ, kaptál zöldikét ^^
2014. okt. 4. 19:52
 5/7 anonim ***** válasza:
Hudson - Nelson: Útban a modern fizikához c. könyvben szépen le van írva, ábrákkal szemléltetve. A könyvet megtalálod így: google -> vikwiki -> info -> 3. félév -> fizika 2
2014. okt. 4. 20:05
 6/7 A kérdező kommentje:
köszönöm, de nincs időm kiolvasni egy teljes könyvet, örülök ha a tananyaggal végzek zh-ig. és ez még nem is csak az egyetlen tárgyam.. :/
2014. okt. 4. 20:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Hol írtam, hogy olvasd ki a könyvet? 1500 oldalas. És hallottál már olyan fizika könyvről ami csak a gyorsulás függvényről szól? Azért ajánlottam mert 2-3 oldalban érthetően le van írva...
2014. okt. 4. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!