Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A sok csillag, amiket az égen...

A sok csillag, amiket az égen látunk, csak úgy szólóban hevernek ott?

Figyelt kérdés
Úgy sejtettem, a csillagok leginkább egy galaxishoz tartoznak, vagyis egy helyen nagyobb mennyiségben fordulnak elő csoportosan, relatíve közel egymáshoz. Mégis, amikor az égre felnézünk, külön-külön, egymástól távol látunk csillagokat. Ezek nem részei semmilyen galaxisnak? Hogyhogy csak úgy önmagukban vannak? Vagy ezek is többnyire a Tejút részei, csak mivel közelebb vannak hozzánk, nem látjuk egybefüggőnek a csoportjukat? Vagy miért látunk különálló csillagokat az égen?
2014. szept. 18. 21:25
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Azok a csillagok, amiket látsz, gyakorlatilag mind a Tejútrendszerhez tartoznak. Csak mivel a Föld is a TejútrendszerBEN van, ezért a Tejútrendszer csillagai minden irányban vannak körülöttünk, a fényesebbek az 1000 fényévnél közelebbiek. Persze a Tejútrendszer valamennyire „korongalakú”, így ha a korong síkjába nézel, arra felé több apró (azaz távolabbi) csillagot látsz, amik már összefolynak, ez a Tejút.
2014. szept. 18. 21:31
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Szabad szemmel látható akkor a Proxima Centauri és a Tau Ceti is? Ezek aránylag közel vannak.

Tudom, ott van még a Vénusz, ami csillagnak látszik, de nem az.

2014. szept. 18. 21:34
 3/5 anonim ***** válasza:

A közelség szükséges, de nem elégséges feltétele a láthatóságnak. A 20 legközelebbi csillagból vagy 15 túl halvány ahhoz, hogy szabad szemmel is látni lehessen. A Proxima Centauri nem látható szabad szemmel, a Tau Ceti halványan, de látható.

(SzVSz a Vénusz nem látszik csillagnak, hiszen ha mondjuk hónap elején és végén nézel rá, akkor láthatod, hogy bolyong a csillagokhoz képest, amik mindig ugyanott látszanak egymáshoz képest. Inkább a Nap látszik bolygónak, még ha tudom is, hogy nem az.)

2014. szept. 18. 21:46
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az Androméda látható az égen, de még az is csupán egy halovány pacaként. Leginkább egy önálló csillagnak tűnhet, ha felfedezed. Pedig az egy komplett galaxis, ráadásul a Tejúthoz legközelebbi galaxis, és méretét, csillagtartalmát tekintve sem tartozik a kicsi galaxisok közé.

Hihetetlenül óriási távolságok vannak a világegyetemben.

2014. szept. 18. 21:46
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor te még nem fedezted fel?

Az egy elmosódott folt, szerintem senki nem mondaná csillagnak, inkább egy apró felhőnek, mikor először látja.

Hasonló és látványosabb lehet még a déli égbolton például a Nagy Magellán-felhő, de sajnos még sosem jártam a Ráktérítőtől annyira délre, hogy láthattam volna.

[link]

2014. szept. 19. 10:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!