Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit akar tőlem ez a matek...

Ozmium42 kérdése:

Mit akar tőlem ez a matek feladat?

Figyelt kérdés

Azt mondja: "Adottak a, b, c vektorok (nem amúgy, de tegyük fel). Szerkesszük meg az alábbi lineáris kombinációkat:

v = 2a - b

stb...

Most ennyiből mit tudok kezdeni? Vegyek hasra ütés szerűen két nem párhuzamos vektort, és abból szerkesszek?

(Megjegyzés: nem házi feladat, nincs matektanárom, aki magyaráz, és diáktársaim sem, csupán elővettem a régi gimis matekkönyvemet, és próbálok megbirkózni vele, nem sok sikerélménnyel.

2014. szept. 16. 20:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azt várja, hogy dolgozz ki egy általános eljárást, hogy majd akkor, ha valaki konkrétan megadja ezt a három vektort, akkor te egyből, gyorsan meg tudd szerkeszteni a kérdéses lineáris kombinációkat.

> „Vegyek hasra ütés szerűen két nem párhuzamos vektort, és abból szerkesszek?”

Lényegében igen. Persze illik megvizsgálni azokat az eseteket is, ha párhuzamos vektorokat kapsz stb.

2014. szept. 16. 20:44
 2/11 anonim ***** válasza:
Mellesleg szabad tudni, hol tanul az illető? :)
2014. szept. 16. 21:40
 3/11 anonim ***** válasza:

Vagy hasonló, konkrét adatokkal megadott feladatokat értesz meg, gyakorolsz. Ilyenek például itt is vannak:

[link]

2014. szept. 16. 21:54
 4/11 A kérdező kommentje:
Gyógyszerész hallgató vagyok. Miért fontos ez?
2014. szept. 16. 22:31
 5/11 anonim ***** válasza:
Engem inkább az érdekel, hogy segített-e a válaszom. (Eddig két különböző 87%-os válaszadó szólt hozzá.)
2014. szept. 16. 22:35
 6/11 anonim ***** válasza:

Azt akarja, hogy képes legyél vektorokkal műveleteket végezni. Méghozzá szerkesztéssel, nem számolással. Vagyis ez egy mértani probléma. Hogyan kell egy vektor kétszeresét venni, egy másikat kivonni belőle szerkesztéssel.

Ozmium, a gyógyszerek néha nagyon bonyolult vegyületek. Ahol a kémiai kötés térbeli, és nem mindegy, hogy milyen a szerkezet, hiszen más lesz a hatás. És ebben a problémakörben vektorokkal való műveletek meglehetősen fontosak. Nem konkrétan megadottakkal, hanem elvben. Absztrakció. Úgy gondolom, el kéne mélyedned ebben ismét. Nem is annyira a vektorműveletek, mint inkább az absztrahálás elsajátítása érdekében. Szerintem ez rendkívül fontos az életedben.

2014. szept. 17. 09:42
 7/11 anonim ***** válasza:
Lineáris algebra alapjait képezi a feladat, ami akár a több ismeretlenes egyenletektől kezdve a logisztikai feladatok megoldására, (ütemezésre, tervezésre, szállítási feladatokra) is használhatók.
2014. szept. 17. 18:16
 8/11 anonim válasza:

amugy ,hogy van az egész feladat?

lehet csak grafikusan kell ábrázolni koordinatarendszerbe,nem? rég tanultam mar :D

2014. szept. 17. 18:57
 9/11 anonim válasza:
nincs megadva konkretan a helyük?
2014. szept. 17. 18:59
 10/11 A kérdező kommentje:

Ennyi az egész feladat, szó szerint bemásolva, a "stb..." csak további hasonló példákat takar.

Nincs konkrét, a gyógyszerészettel összefüggő oka, hogy elkezdtem matekozni. Inkább az az oka, hogy hobbiból elkezdtem programozni kb. egy éve. Ehhez sem kell feltétlenül a matek, de meg jött a kedvem hozzá. A tankönyv elég rossz, ezért ha elakadok, itt kérek segítséget. Ennél a faladatnál nem konkrétan a vektorműveletek fogalmaival van a baj, vagy hogy rossz matekos lennék/voltam, hanem hogy nem értem, mire akar kilyukadni a feladat. Ez az elméleti bevezető utáni legelső feladat, az ember ide általában valami gagyi, könnyen megoldható feladatot vár, erre rögtön berak nekem ilyen általánosítást.

Szerkeszteni most nem fogok, nincsenek hozzá eszközeim, de ha fejben megy, vagy ha kézzel vázlatot rajzolok, az nekem elég.

Ami a gyógyszerész szakmát illeti, már az egyetem végéhez közeledek, bár nem dőlt még, hogy konkrétan milyen területen fogok dolgozni, azt nem hiszem, hogy a vektorok ismerete különösen fontos lenne.

2014. szept. 17. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!