Hogyan abszorbálják a vörös fényt a növények?
Én szerintem is elektron gerjesztés történik, és ahol utánanéztem, az is ezt erősítette meg szerintem (bár sokszor tényleg nehéz kihámozni a szövegből). Általában valóban nagyobb energiájú foton kell az elektron gerjesztéshez, de a klorofillnak (és a többi pigment molekulának) konjugált pí elektronrendszere van, ami miatt jóval kisebb a gerjesztési energiájuk.
Ezen kívül a rezgési átmenetek energiája az infravörös tartományba esik, annak is jellemzően a középső részére (néhány mikrométeres hullámhossz), igaz, a rezgési felhangok és hasonlók miatt a közeli infravörösben is okoznak elnyelést. A forgási átmenetek között energiaszintek pedig még kiesebbek. A rezgések vizsgálatával is az infravörös spektroszkópia foglalkozik.
Itt szerintem elég egyértelműen jelzik, hogy a foton abszorpció elektrongerjesztést okoz, ezek közül az S0 -> S1 átmenetet tudja a vörös fény kiváltani (az elektrongerjesztési átmenetek között pedig látszanak a különböző rezgési energia szintek az ábrán).
Itt is elektrongerjesztésről írnak.
"a gerjesztett molekulák összehangoltan mozognak"
Valószínűleg a rezonancia energia transzferre gondolt (az első forrásban Fröster-típusú mechanizmusként említik). Őszintén bevallom, nem ismerem mechanizmust, és nem is igazán értettem meg a leírását (minenden esetre szerintem nem (elsősorban?) a molekulák mozgásával függ össze).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!