Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan abszorbálják a vörös...

Ozmium42 kérdése:

Hogyan abszorbálják a vörös fényt a növények?

Figyelt kérdés
A tanárom szerint a vörös fény rezgési/forgási átmenetet gerjeszt, szerintem viszont elektron gerjesztés történik. Elolvastam az angol Wikipédiát. Utal az elektrongerjesztésre, de mégsem elég egyértelmű, mert bele lehet magyarázni a tanárom magyarázatát is, miszerint az elektrongerjesztés csak több foton begyűjtése, és a mozgási energia valamilyen (nem emlékszek a konkrét kifejezésre, a lényeg, hogy a gerjesztett molekulák összehangoltan mozognak) módon történő összegződése után következik be, de semmi esetre sem közvetlenül a vörös fénytől. Tudomásom szerint a kék fény is részt vesz a fotoszintézisben, erre külön áll a fenti kérdésem, mert ez ráadásul még magasabb energiájú.
2014. szept. 8. 23:39
 1/3 sadam87 ***** válasza:

Én szerintem is elektron gerjesztés történik, és ahol utánanéztem, az is ezt erősítette meg szerintem (bár sokszor tényleg nehéz kihámozni a szövegből). Általában valóban nagyobb energiájú foton kell az elektron gerjesztéshez, de a klorofillnak (és a többi pigment molekulának) konjugált pí elektronrendszere van, ami miatt jóval kisebb a gerjesztési energiájuk.

Ezen kívül a rezgési átmenetek energiája az infravörös tartományba esik, annak is jellemzően a középső részére (néhány mikrométeres hullámhossz), igaz, a rezgési felhangok és hasonlók miatt a közeli infravörösben is okoznak elnyelést. A forgási átmenetek között energiaszintek pedig még kiesebbek. A rezgések vizsgálatával is az infravörös spektroszkópia foglalkozik.

[link]

Itt szerintem elég egyértelműen jelzik, hogy a foton abszorpció elektrongerjesztést okoz, ezek közül az S0 -> S1 átmenetet tudja a vörös fény kiváltani (az elektrongerjesztési átmenetek között pedig látszanak a különböző rezgési energia szintek az ábrán).

[link]

Itt is elektrongerjesztésről írnak.

"a gerjesztett molekulák összehangoltan mozognak"

Valószínűleg a rezonancia energia transzferre gondolt (az első forrásban Fröster-típusú mechanizmusként említik). Őszintén bevallom, nem ismerem mechanizmust, és nem is igazán értettem meg a leírását (minenden esetre szerintem nem (elsősorban?) a molekulák mozgásával függ össze).

[link]

2014. szept. 9. 19:50
 2/3 sadam87 ***** válasza:
Plusz a tanárod által vázolt mechanizmus alapján (a fotonok energiája összeadódik) felmerül a kérdés, hogy az infravörös sugárzást ebben az esetben miért nem képesek fotoszintézishez használni (esetleg kisebb hatásfokkal).
2014. szept. 9. 19:51
 3/3 anonim ***** válasza:
Itt az impulzusmomentum megmaradással lehet a gond. Nem minden elektronátmenet gerjeszthető eletromágnesesen az elsőrendű kiválasztási szabályok miatt, de másodrendű folyamatként, azaz pl. ütközéssel kombinálva vagy más típusú átmenetekkel már létrejöhet, mint többfotonos kölcsönhatás. Ezt egy vegyészmérnök tudná igazán megmondani.
2014. szept. 10. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!