Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség az atom es az...

Mi a különbség az atom es az w elem kozott?

Figyelt kérdés

addig eljutottam hogy az atom egyetlen kemiai reazecske az elem pedig anyagi halmaz azonos protonszam atomok halmaza.

wzt ertem is...mondjuk egy Na atom tömege 23 gramm.....akkor az Na elem tomege mennyi? ha ugye atomokbol epul fel. vagy de most olvastam a kemia konyvben h az atomok egy-egy elemet alkotnak es az elem rendszama. 11 akkor ez ugye at Na de akkowr ez most atom vagy elwm?..valaki nagyon egyszerűen elmagyarazna?

2014. szept. 8. 17:58
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek...mondjuk akkor igzán nem értem miért kellett megszereznem ezt a periódusos rendszert
2014. szept. 10. 17:23
 12/13 sadam87 ***** válasza:
100%

Itt lehet, hogy pusztán arra utaltak a periódusos rendszer alkotói, hogy milyen jellemzőket szerepeltetnek a táblázatukban, hiszen számos atomi tulajdonság is mutat periodikus változásokat (elektronszerkezet, atomméret, ionizációs energia, stb.). Én ezért (ha ennek megfelelőek a periódusos rendszerben szereplő adatok) nem érzem ezt a címzést olyan nagy hibának (bár az elemek periódusos rendszere elnevezés szerintem is jobb).

Másrészt Mengyelejev is atomi tulajdonságok (konkrétan az atomtömegek) alapján sorolta rendszerbe az elemeket (persze közben figyelembe véve az elem kémiai tulajdonságait is!). Az izotópokat egyébként csak 1913-ban fedezték fel, jóval Mengyelejev munkássága után. A 19. században még úgy gondolták, hogy egy elem atomjai teljesen egyformák.

[link]

2014. szept. 10. 17:43
 13/13 A kérdező kommentje:
:DD Szerintem így ez a periódusos rendszer bonyolultabb mint az eddigi kémia ismereteim :DD
2014. szept. 10. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!