Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mik a megoldásai ezen Kémia...

Mik a megoldásai ezen Kémia feladatoknak?

Figyelt kérdés

Hali, segítségeteket szeretném kérni néhány feladatban, sajnos nem vagyok a kémia nagymestere és sosem mentek a számolásos feladatok.

1) Hány g 5,0 m/m%-os oldatban van ugyanannyi oldott anyag, mint amennyi 25,0g 10 m/m%-os oldatban van?

2) 80 cm3 20m/m%-os, 1,16g/cm3 sűrűségű KBr oldatban hány g KBr és hány g víz van?

3) 500 cm3 1,0 m/m%-os oldatra van szükségünk. (konyhasó oldat) Hogyan készítsük el? (az 1,00 m/m%-os oldat sűrűsége: 1,11g/cm3)

4) 20g nátrium-hidroxidból mekkora térfogatú , 1,11 g/cm3 sűrűségű, 10m/m%-os oldatot állíthatunk elő?

előre is köszi, ha már csak egyre is választ tudsz adni! :)

2014. aug. 26. 13:20
 1/2 anonim ***** válasza:

Én nem voltam oda a kémiáért, de a matek jól ment, ez meg csak számolás.

Igazából elkezdtem leírni a megoldásokat, de abból nem sokat tanulnál, ezért inkább segítséget írok.

1.

Ha van egy oldatod, ami mondjuk 10 m/m%-os, akkor az azt jelenti, hogy pl. 100g oldatban 10g oldott anyag van és 90g oldószer.

Általánosabban:

Ha x m/m%-os az oldatod, akkor a tömegének x/100-ad része az oldott anyag, a többi pedig az oldószer.

2.

Térfogat-sűrűség-tömeg kapcsolata:

sűrűség = tömeg / térfogat

tömeg = térfogat * sűrűség

térfogat = tömeg / sűrűség

---------------

És akkor a feladatok:

1)

Először számold ki, hogy a 25g 10 m/m%-os oldatban mennyi az oldott anyag. Ez után számold ki, hogy hány grammnak az 5%-a ez. Így megkapod a kérdésre a választ.

2)

Először számold ki a tömegét a térfogata és a sűrűsége segítségével. Utána ennek a 20%-a lesz a KBr tömege, és a maradék (80%) pedig a vízé.

3)

Ezt ugyanúgy kell, ahogy a 2)-est.

4)

Itt az oldott anyag a nátrium-hidroxid, a 10 m/m%-os oldatban ez lesz az oldott anyag. Tehát az oldat tömegének 10%-a 20g. Kiszámolod, hogy akkor mennyi a teljes oldat tömeg. Utána ebből és a megadott sűrűségből kiszámolod a térfogatát, és kész.

2014. aug. 26. 14:07
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi, nagyon hasznosak voltak a segítségek, szerintem sikerült megoldanom őket, de majd kiderül ha leellenőrizzük :D
2014. aug. 26. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!