A szerves savak miért okoznak gyomor égést? (A probléma fő oka lejjebb)
A gyomor savkoncentrációja igen magas, pH=1-2. A mucin réteg egy jó védelmet nyújt a nyálkahártyának, szóval nincs semmi gond.
Azonban ha fogyasztunk savas étel, italt (pl. a teában lévő citrom- és aszkorbinsav [C-vitamin]) akkor miért fog égni a gyomrunk? Hisz a szerves savak saverőssége évszázadokkal el van maradva a szervetlen savak erőssége mellett, így a gyomor sósavjáétól is.
Mégis, akkor miért okoz gyomorégést, ha valami kicsit túl sok citromlevet tesz a teájába?
Érzésem szerint itt is a szokásos inkonkrét, ponttalan megfogalmazás miatt összezagyválódnak a dolgok. Gyomorégésnél nem a gyomor fáj, hanem a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom okoz fájást. Gyomortartalom és nem gyomorsav !! Igaz, hogy a gyomortartalom gyomorsavval kevert és a sav okozza a fájdalmat, de az esetek túlnyomó többségében csak úgy, magától kizárólag gyomorsav, üres gyomorban levő folyadék nemigen jut a nyelőcsőbe, mert a gyomorszáj jól zár. Az említett szerves savak meg nem mosódnak bele a gyomorba, hiszen nem öblíti le senki a citromos teát nem citromos teával, hanem egy részük ott marad a nyelőcső nyálkahártyáján. A nyál nem termelődik olyan mennyiségben, hogy leöblíthesse a felszínen maradó citromsavat (vagy borkősavat) a nyálkahártyáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!