Szerinted melyik távcső jobb?
Kezdő szint ,csillagászat. Mennyire számít a távcső hossza ? A Skywatcher jókora,a másik hordozhatóbb,mégis az SWR-ről olvastam jobbakat.
Szerintem mindkettő gyenge. Én pont ebben a cipőben járok, sokat olvastam már a témáról és azt gondolom, hogy egy kezdőnek is kell minimum 70-es átmérőjű lencsés (refraktor) távcső, hosszú fókusszal a jó kontraszthoz és egy masszív ekvatoriális állvány.
Voltam boltokban is és végül a Celestron 70/900 Astromaster-t néztem ki, mert sokkal jobb az állványa mint ebben a kategóriában bármelyik másiknak. Még nem vettem meg, úgyhogy írj nyugodtan mik a szempontjaid és a véleményed!
Azt nem írtam hogy a távcső hossza mit jelent. A lencse vagy tükör fókusztávolsága (vagyis amilyen messze egy pontba fókuszálja össze a fénysugarakat) osztva az átmérőjével adja a fényerőt. 70/700-as távcső esetén ez pont 10.
Ha olyan égitestet figyelsz, aminek van látható kiterjedése (Hold, bolygók) akkor 8 feletti fényerő kedvező, ez fog nagyítva is kontrasztos képet adni.
Ha egy mélyég objektumot figyelsz akkor 6 alatti fényerő szerencsésebb. Ilyenkor a kontrasztos nagyítás nem olyan fontos, mert olyan messze van az objektum hogy kinagyítva is csak pontszerű-ellenben a fénygyűjtő képesség lényeges, hogy a halvány dolgokat is láthasd.
Szóval bolygózáshoz vennék egy 90/900-as lencsés távcsövet, mélyegezni meg egy 150/600-as tükröset. Meg masszív mechanikát pólustávcsővel, okulárokat, szűrőket...határ a csillagos ég :)
Van egy ilyenem, ugyanezen a mechanikán.
A távcső nagyon jó, a hozzá adott kis keresőtávcső gyenge, szintúgy a mechanika.
Csillagászatra erős kompromisszumokkal, földi megfigyelésre kis és közepes nagyításokkal szódával elmegy.
Egy stabilabb mechanikával és pár kiegészítővel nagyon jó ez a cucc.
Majd írd meg milyen! Kíváncsi vagyok hogy mi minden látható egy ilyen műszerrel!
Ha van Androidos telefonod akkor töltsd le a Solar System Scope-ot vagy PC-re a Stellarium-ot! Segít a tájékozódásban.
A frontlencse gyújtótávolsága osztva az okuláréval adja a nagyítást. A barlow meg meg tudja duplázni.
500/10=50x-es nagyítás, duplázva 100x-os. Ezzel már látni kellene valamit a bolygókon, ha nem is kirobbanó részletességgel, de nem egy fényes pont kellene hogy legyen.
Nem tudom, hogy a kapott okulárok milyen minőségűek, de azt mondták nekem nemrég szakboltban, hogy a barlow eleve ront a képen. Egy igazán minőségi, nagy látoszögű okulár sok tízezer forint.
Az Androméda mélyég objektum, ide nem elsősorban nagy nagyítás kell, hanem nagy átmérőjű távcső a fénygyűjtéshez. Próbáld inkább a Holdat vagy egy bolygót elcsípni! A kereső beállításához nappal célozz be a nagy távcsővel egy távoli kéményt vagy templomtornyot és úgy állítsd be a keresőt.
Hát igen,bolygót csak akkor fogok látni,ha feljebb lesznek az égbolton.A Hold jelenleg "elfogyott". Fiastyúk gyönyörű.
Mivel lehetne kiváltani a Barlow lencsét ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!