Ha a búzáknak 6 kromoszómája van, az embereknek pedig csak 2, akkor miért mi ülünk az iskolapadban?
ivari kromoszómából van 2 az emberben
a búzának egyébként meg 42 kromoszómája van.
egy pillangónak kb. 380, a páfrányoknak meg kb. 1200
Én sosem ültem az iskolapadban, mert nem fértem bele, ezért a székre ültem mögötte. Ezért tudtam elolvasni a biológiakönyvet a padon, amiben szerepelt, hpgy az embernek 46 kromoszómája van.
Biztos te nem láttad, mert akkor a padban voltál.
Igen, ez az egyik hobbim, bebújok a padba.
Egyébként a biológia nem éppen a kedvencem, ezért nem is nagyon figyelek, szóval igazad volt abban, hogy nem nagyon olvasom a könyvet. Ezt a kérdést egy kedves diáktársam tette fel az órán ami egy kis hatásszünet után nevetést váltott ki és nem kapott választ. Gondoltam felteszem és holnap adhatok neki választ, hogy ezzel elégítsem ki a tudásvágyát. Szóval a félreértések elkerülése végett: ezt a kérdést én sem gondoltam komolyan.
Amúgy én ismertem embert akit bele tudtunk hajtogatni a padba :DDD
De nagyon frappánsak a válaszok, köszönöm :DD
A búza hexaploid növény, azaz minden kromoszómából 6 példánya van. Az ember diploid élőlény, minden kromoszómából 2 darab van neki. Valószínűleg ezzel keverte az osztálytársad.
Vagyis a 6 és a 2 csak azt jelenti ebben az esetban, hogy ugyanazok a gének 6 vagy 2 másolatban fordulnak elő minden búza vagy ember sejtben. A kópiaszám növekedése nem jelent többlet genetikai információt. Kb ugyanolyan, mintha neked meglenne egy könyv hat példányban. (Nem egészen, de most maradjunk ennyiben.)
A búza alap kromoszóma száma egyébként 7, ebből van neki mondből 6 db, azaz 6*7 = 42. Ember esetén az alap kromoszóma szám 23, ebből van 2 kópia, azaz így jön ki a 46, azaz mind az alap, mind a teljes kromoszóma készlet nagyobb az emberben, csak hogy a kedves osztálytársad is megnyugodjon.
A kromoszómák száma egyéként nincs arányban a genetikai információ "minőségével" vagy "mennyiségével". Ahogy ugyanazt a regényt is ki lehet adni egy bazi vastag kötetben, vagy több kicsiben folytatásonként közölve, úgy a DNS-en tárolt információt is fel lehet darabolni több vagy kevesebb kromoszómára, és ettől nem függ az információ mennyisége.
A legközelebbi majom rokonainknak mindenk 2*24=48 kromoszómájuk van (vagyis több, mint nekünk), de a génjeik száma és a DNS hossza kb ugyanannyi mint nekünk. A titok abban van, hogy ami nekünk a 2. kromoszóma, az nekik két külön kromoszóma, csak bennünk össze van nőve, nekik meg két különálló, de kisebb kromoszóma.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!