Hogyan működik ez a füstbomba (kémiailag)?
Egy interneten az alábbi receptet olvastam (dióhéjban):
KNO3 és cukort "összefőzni", amíg a cukor karamellizálódik,
majd szódabikarbónát és ételszínezéket hozzákeverni. Végül ezt a masszát egy tartóba helyezni és meggyújtani.
Annyit írtak hozzá, hogy a szódabirkabón a reakció lassítása végett van, az ételszínezék pedig a füst színét adja meg. A kérdésem, hogy mi történik a KNO3 és cukor összefőzésekor, illetve meggyújtásakor?
A cukor karamellizálódása során a molekulák új formába rendeződnek. Nyilván nem olvadásról van szó, mert lehűtve nem kapod vissza a cukrot. A kálium-nitrát nem reagál a főzésnél, ha nem hevíted túl és nem gyullad be az egész, csak összekevered.
A létrehozott anyag egyszerre tartalmaz éghető anyagot(karamell) és oxidáló szert(KNO3), így nehezen oltható, nincs szüksége oxigénre az égéshez. A nátrium-karbonát meg bomlik az anyagban, szén-dioxiddá és vízzé, csak hőt von el(ami lehet, hogy lassítja) más jelentősége nincsen. Ilyet csak pirotechnikai engedélyek birtokában lehet előállítani, pont az említett tűzveszélyessége miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!