Szerintem mindkettő. Üvegeszközre csapódott ki a MnO2 hipermangán oldatból, és arról szeretném leszedni, lehetőleg mérgező melléktermékek keletkezése nélkül. Tudnál esetleg ilyen oldószerre is példát mondani? A válaszodat pedig köszönöm. :)
2014. aug. 14. 20:11
3/9 Csicsky válasza:
Laboratóriumban dolgozol? Akkor egy kis sósav aztán rendben. Ha valami szűrő van vele berakódva, tehát bőven van a pórusokban és van digesztórium, akkor abban, mert klór keletkezik közben. A klórt nem gond kimosni az üveg szűrőfrittből.
2014. aug. 14. 23:05
4/9 A kérdező kommentje:
Nem, éppenséggel csak szeretnék ott dolgozni mondjuk úgy tíz év múlva. Egyelőre tanuló vagyok, és ezek saját eszközök, fizikaórán pedig kísérletet mutattam be (egyszerű sűrűségkülönbséges kísérlet látványos színű oldatokkal), amihez kaptam hipermangánt, aztán az oldatot hirtelen nem tudtam hová tenni, ottmaradt, és megfogta az üveget. A suliban nincs ilyen fülke, mert akkor simán megoldottam volna szeptemberben. Így viszont nem tudom, azért kérdeztem, tudsz-e valami nem klór- vagy egyéb mérgező anyag fejlődésével járó reakciót.
2014. aug. 15. 08:30
5/9 Csicsky válasza:
Próbáld meg esetleg nátrium-tioszulfáttal (Na₂S₂O₃ • 5H₂O), vagy kálium-metabiszulfittal, ill. nátrium-metabiszulfittal (Na₂S₂O₅, Na₂S₂O₅), vagy nátrium-hidrogénszulfittal (NaHSO₃).
Gondolom, valamelyik leviszi, esetleg egy pár csepp kénsav hozzáadásával.
Itt is lehet, hogy fejlődik egy kevés kén-dioxid (SO₂), de ez nem olyan vészes, a borok kénezésénél is ez van jelen. Ki kell utána jól szellőztetni és nincs gond.
2014. aug. 15. 09:57
6/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, főleg, hogy ilyen türelmesen válaszoltál mindig. :) Megpróbálom. :)
2014. aug. 15. 14:19
7/9 anonim válasza:
Háztartási sósav, kint az udvaron, erkélyen! Ennyi az egész, nem fogsz belehalni; persze letüdőzni nem kell...
2014. aug. 28. 01:30
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, és már ki lett próbálva a sósav, működött is. Természetesen hamar rájöttem (az elején is), hogy annyi eszközön, amennyin mangán-dioxid volt, nem sok klór fejlődhet, de azért szerettem volna nem klórt használni, aminek szintén megvan az oka.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!