Mit jelent az, hogy egy fuggveny primitiv fuggvenye "nem
adhato meg zart formaban"?
Figyelt kérdés
Pl. e^x/x hatarozatlan integralja "nem adhato meg zart formaban". Ezek szerint letezik valamifele "nyilt forma" is, amiben megadhato? A fenti fuggvenyre egy online kalkulator tenyleg csunya eredmenyt adott, egy kis kerdojellel megspekelve. De amugy az sem vilagos, hogy miert ne letezne integralja, hiszen a Taylor sora egyszeru es a sor tagonkent integralhato...
A fo kerdes akkor is az, hogy mi az a zart forma es ha letezik egy nyilt forma, akkor az hogyan ertelmezheto?
Nem vagyok benne biztos, de szerintem azt jelenti, hogy nincs primitív függvénye. Határozottan lehet integrálni közelítőmódszerekkel (pl téglalapos meg paralelogramma módszer). De ez nem biztos, csak úg ytűnik nekem. Pl ezt a függvényt soha nem fogod parciálisan kihozni
2014. aug. 12. 10:51
2/8 anonim válasza:
És ha a Taylor-sort integrálod, akkor vajon egy egyszerű képlettel leírható eredményt kapsz, vagy csak egy újabb Taylor-sort, amelyet nem tudsz ennél tömörebben felírni? Mert a zárt alak hiánya pontosan ezt jelenti.
2014. aug. 12. 10:53
3/8 A kérdező kommentje:
Pontosan! Ezt a fugvenyt valoban nem lehet parcionalisan integralni. De csak felve irom le, a Taylor-sor szigmas formaja eleg egyszeruen nez ki (lehet, hogy hibas):
S e^x/x dx = Szigma (n=0 tart a vegtelenhez) x^n/(n*n!)
Ennek a derivaltja Szigma (n=0 tart a vegtelenhez) x^(n-1)/n!, ami elvileg = e^x/x. Tehat, nekem jonak tunik...
Az Obadovics konyvben olvastam a "zart formarol", egybol az a kerdes ugrott be, hogy akkor van-e "nyilt forma" es, hogy az hogy nez ki...
2014. aug. 12. 11:18
4/8 anonim válasza:
A Taylor sor mindig tagonként integrálható, hiszen polinomok összege. Ha a primitív függvény nem adható meg zárt formában, akkor létezik.
2014. aug. 12. 11:23
5/8 anonim válasza:
A kérdésem részben költői volt, hogy rávezesselek, mit jelent az, hogy zárt alak. A zárt alak egy véges számú szimbólummal felírható matematikai kifejezést jelent, amely az ismert aritmetikai műveleteket műveleteket és függvényeket tartalmazhatja. De nem lehet benne végtelen sor, el nem végzett integrál vagy derivált. Vagyis ha a Taylor-sort tagonként integrálva egy olyan végtelen sok tagból álló kifejezést kapsz, ami nem konvergál egy ilyen tömören megadható formulához, az azt jelenti, hogy az eredmény nem adható meg zárt alakban. Tetszőleges pontossággal ki tudod számolni, ha elég sok rendig elmész a Taylor-sorban, de ennél többet nem tehetsz.
2014. aug. 12. 11:33
6/8 A kérdező kommentje:
Nagyon koszonom a valaszt, a "zart forma" igy mar tenyleg ertheto! Akkor a Taylor-soros megoldas, az nyilt forma? Vagy ez a fogalom ebben a formaban nem is letezik? Mit hasznalnak akkor helyette? "Nem-zart forma" esetleg?
2014. aug. 12. 11:43
7/8 anonim válasza:
Tudtommal a "nyílt forma" kifejezés nem használatos. Azt szokás mondani, hogy "nem adható meg zárt formában". Itt a "zárt" értelemszerűen a kifejezés tömörségére, kompaktságára utal.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!