Lehet-e serkenteni az "agykapacitást"?
A kérdés maga elég tág. Tudom, hogy a 10%-os mítosz nem igaz, viszont az ember szellemi teljesítő képessége elég változó.
A kérdés az lenne, hogyha nem vesszük a különböző főleg hosszú távra tervezett módszereket, pl vitaminok, tréningek, lehet-e gyorsan rövidtávon magas szellemi teljesítményt produkálni valakiből kémiai úton, vagy valamilyen tudati technikával akár kellemetlen szövődményekkel eggyütt?
Egészséges étkezés, tiszta levegő, ginzeng, koffein, szőlőcukor. Az agy tréningjére van sok működő és sok kamu procedúra, de általánosságban azt lehet mondani, mint az izmok, ha intenzíven használod, erősödik.
A "Lucy" film úgy felejtős, ahogy van. Az itt bemutatott drog (és a sokkal reálisabb "Csúcshatás" film drogja) létező, agyműködést fokozó anyag(ok)nak van némi alapja, sok helyen kísérleteznek, kísérleteztek ilyen szerekkel, de azok csupán ideiglenesen "pörgetik" az agyműködést (és nem teszik végtelenné a memóriát és az IQ-t sem) és fokozott kifáradást eredményeznek.
Okosító tabletta nem létezik. Hogy lesz-e, az más kérdés.
Igen, azt én sem várom, hogy majd beveszek egy tablettát és zseni leszek tőle, és tudom hogy ahosszútávú egészséges megoldás a rendszeres testmozgás, sok folyadékbevitel, sok alvás, agytréning etc.
Arra voltam kíváncsi, hogy elméletben lehetséges-e ez a csúcshatás szerű felpörgetés, ha nem is ilyen mértékben. Pl ha az ember egy vizsgán van, vagy valamilyen versenyen, akkor tud e ilyen szerektől rövidtávon kiemelkedő teljesítményt produkálni?
A koffein és egyéb stimulánsok valóban hatásosak, vagy csak csupán "testileg" pörög fel az illető és inkább nehezebben koncentrál mint egyébként?
Az új mánia most a brainturbo-coffee.
Jófajta erős kávé, biovaj és kókuszolaj keveréke. Van, akit szellemileg feldob, van ,akit jól ébren tart, van aki csupán kicsit erősebb kávéhatást észlel, van, aki semmit és van, aki lef@ssa tőle a holdat is. :)
Alapvetően a kérdés engem a csúcshatás előtt is foglalkoztatott. Gondolkoztam azon, hogy írhatnék én si hasonló témával egy könyvet, s próbálom ezért reálisan látni a helyzetet.
A poén az kedves utolsó hogy épp tegnap láttam, bár még előtte tettem fel a kérdést :)
Mindenesetre még a 10%-os mítosz sem igaz, szóval egy percig nem vettem komolyan a Lucyt, viszont kíváncsi lennék hogy elméletben valóban lehet-e külsőleg javítani ideiglenesen a kongitív képességeket, hasonló esetekre, mint amikro valaki egy matekversenyen van, és minden logikájára és kreativitására szügség van.
Kicsit olyan mintha egyfajta szellemi adrenalinra kérdeznék rá.
Íme, egy kis válogatás a hatásos, hatástalan, veszélyes, ártalmatlan, legális és illegális módszerekből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!