Miért gyakoribb a kék szem a férfiaknál mint a nőknél?
Én nem látok olyan rettentő nagy különbséget a két nem aránya közt. A táblázat szerint fehéreknél az arány 52-48%, feketéknél 82-18, latinoknál 56-44. Ilyen kis mintavételi számnál ez gyakorlatilag elhanyagolható különbség. Lehet ha egy népesebb családot még bevontak volna ahol előfordul a kék szem öröklődés okán, megfordulna az arány.
Megjegyezném, hogy a feketéknél borzasztó ritka a kék szem, és feltételezem valamiféle múltbéli rasszkeveredés okán jött ki a delikvensben, így könnyű félrevezető értékeket kapni. Látható, hogy 2837 fekete ember közül csupán 11-nek volt kék szeme, így nem mondható reprezentatívnak.
Tehát a továbbiakban mi a kérdés? Mert ezzel nem a nemek közti eltérésről, hanem a területi elterjedésekről beszéltél.
Én a százalékokat a következőképp számoltam a táblázat adatai alapján:
Adott rassz kék szemű férfi (nő)/Adott rassz összes kék szemű*100
A statisztikai hibahatáron belül nincs eltérés a nemek között. A fajok közötti eltérést viszont az antropológia témakörben érdemes vizsgálni. Minden bizonnyal a környezeti tényezőkkel függ össze, amelyek az evolúció során a különbségek zömét eredményezték.
Mivel a szemszín öröklődő, mégpedig a barna a domináns, és mivel a népek (fajok) keveredése folyamatos, ezért egy adott pillanatban meglehetősen nehéz sok milliós populációban pontos mérést végezni. Különösen, ha ez nem is népszámlálási adat.
Bármely statisztika értelmezhetetlen, ha nem mondjuk meg a mérési pontosságot. Ezért óvatosan érdemes fogalmazni ilyen esetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!