Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan öröklődik a kék szemszin?

Hogyan öröklődik a kék szemszin?

Figyelt kérdés

nem találtam kimondottan a kék szín öröklődésre vonatkozó adatokat sehol, így bízom benne, hogy van köztetek olyan, aki ért hozzá.

válaszaitok előre is köszönöm!

2010. jan. 12. 18:04
1 2
 11/16 anonim válasza:
47%
Ha már egyik szülőnek barna szürke vagy fekete szeme van akkor már nem lehet kékszemű gyerekük
2010. jan. 18. 21:12
 12/16 anonim ***** válasza:
21:12 Hogyne lehetne? két allél van mindkét szülő szemében, attól, hogy az egyik domináns, a másik lehet recesszív, és a gyerek örökölheti azt.
2010. jan. 18. 22:40
 13/16 anonim ***** válasza:
87%

Jah a kék szín recesszív-testi gén , de ugyebár közrejátszhat az anyaig hatás , illetve vannak színek amelyek között más öröklésmenetek is futnak mint a domináns-recesszív esetleg történhetnek úgynevezett episztolázsok (elnyomások) vagy géntermék általi kölcsönhatások is bekövetkezhetnek ... de előrodul benne biztosan részleges kapcsolt öröklődés.. ( ezt félve mertem kimondani, mert lehet szakmailag helytelen)

egy biztos.. kékszemmel kezdesz kékszemmel halsz!(már ha természetesen történik)(mellesleg az se biztos hogy ha öröklődik a kék szem .. nem fog-e megváltozni neked,esetlegesn vmi környezeti hatásra (fehérjehiány..stb))

2010. jan. 19. 00:42
 14/16 A kérdező kommentje:
21:12 ! Én ügy tudom,a szürke az recessziv és világosnak számit.
2010. jan. 19. 13:57
 15/16 anonim válasza:
36%

21:12 vagyok

tudósok kimutatták hogy annak az esélye hogy pl egy barna és egy szürke szemű szülők kék szemű gyerekük születik 0.8%!

nem hülyeségből írtam le!

2010. jan. 19. 14:42
 16/16 anonim válasza:

szia nem tudom hogy segítek e ezzel de elmondom.

Apukám kék szemű Anyukám pedig zöld vagy zöldes kék vagy zöldes szürke de nem ez a lényeg mivel szüleimnek is világos szeme színük van ezért a gyermek örökli :) nekem is kék szemem lett igaz az hogy a sötét szín dominál akkor a világos szín nagyon mélyen a rangsoron marad

2013. márc. 18. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!