Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A cseppfolyós levegő frakcioná...

A cseppfolyós levegő frakcionált desztillációjával (is) lehet cseppfolyós oxigént előállítani?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy lehet, a kérdésem az volna, hogy az O2 hol lesz? Feldúsul a desztilláló lombikban vagy a szedőlombikban gyűlik össze?

2014. aug. 6. 14:48
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát ezt nem nagyon fogod tudni megcsinálni... Maximum ilyen -200 °C -os deszillálórendszerben, de ezt tényleg nem csinálják. Ha valahogy mégis erre vetemednél, a nitrogén előbb "forr", így a desztillálólombikban gyűlne fel az oxigén.

A valóságban a Joule-Thompson effektussal elő lehet őket külön állítani. A nitrogént könnyebb előállítani, így ha oxigén kell, kiteszed a folyékony nitrogént az asztalra, és a folyékony oxigén lecsapódik rajta.

2014. aug. 6. 17:36
 2/2 A kérdező kommentje:

Természetesen eszem ágában se volt megcsinálni. Nem is tudom miből gondoltam! :D

Köszönöm a választ!

2014. aug. 6. 23:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!