Miért érezzük a szelet hidegebbnek mint az azonos hőmérsékletű álló levegőt?
Értem amit kérdezni akarsz. megpróbálom roviden elmagyarazni. Remélem sikerul.
Mikor meleged van izzadsz. Vagy pedig pont a vizbol jottél ki és nedves a tested. Az izzadság és a víz párolog. ezt tudod. Ahhoz hogy ez elpárologjon ahhoz hohoz van szukség amit a testedbol nyeri el. Mikor például a ventillátor vagy a szél fúj rád levegot ez felgyorsitja a párolgás folyamatát, amihez tobb hore van szukseg amihez a borodon keresztul jut hozzá. A szél gyorsabban távolitja el a levegoben lévo molekolákat a tested felol hogy az igy a párolgó anyag molekulái hamarabb tudnak távozni a levegobe.
Nem tudom értheto e volt ez igy?
A mozgó levegő a bőr felületéről gyorsítja az elpárolgást.
A párolgás meg hőt von el,azaz hűti a bőrt.
Az előző két válaszolónak tökéletesen igaza van de azért én kiegészíteném.Nem kell hozzá az izzadás és párolgás stb. hogy hűvösebbnek érezd.A tested kb 37Celsius fokos és ha nyugalomban vagy akkor a tested körül a levegő is felmelegszik azaz melegebb lesz mint 30 C fok.
Ha ezt a melegebb levegőt elfújod a ventivel akkor folyamatosan kissé hűvösebb levegő vesz körül.
Persze a párolgás még erre is rátesz egy lapáttal mert a légáramlatban a párolgás is intenzívebb és hőt vona el a bőr felszínétől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!