Fénysebességnél ez nem lenne gond?
De, gond lenne.
Gyakorlatilag egy pillanat alatt menne neki az összes előtte levő anyagnak (az indulástól a célig), ami biztos, hogy palacsintává lapítaná az űrhajót.
Nem lenne ideje felrobbanni.
Először is, maradjunk a fénysebességet megközelítő sebességnél. Mert arra talán lesz esély.
De ez is elég a leírt problémához.
Annak az esélye, hogy egy űrhajó a csillagközi térben bármi kaviccsal találkozzon, olyan nagyon kicsi, hogy talán több ezer évnyi sűrű csillagközi utazgatással is csak ezerévente fordulhatna elő ilyen baleset. Persze az esély létezik.
De nem kell ilyen sebességnél kővel összefutni, hogy nagy baj legyen. Egy pár száz vagy ezer km kiterjedésű, sima ritka gáz- vagy porfelhő is plazmafelhővé porlaszthatja a hajót. Persze egy csillagközi út tervezésénél az ilyenek elkerülését lehet majd elég jól tervezni.
Ami kivédhetetlenül ott lesz, az az, hogy az űr sem kristálytiszta vákuum. Elég, ha köbkilométerenként pár kósza hidrogénatom van az űrben. Fénysebességhez közel ez a pár atom is sűrű, nagy energiájú alfa- és béta- sugárzásként éri a hajót.
Arról nem is beszélve, hogy ennél a sebességnél a hajóval szembeni infra-, látható és ultraibolya-fény is felúszik a röntgen- és a gamma-sugárzás tartományába.
Egy szó mint száz, azt a hajót igencsak jó orrpajzzsal kell ellátni. Nem annyira "jó anyag", hanem jó vastagság kell.
Ajánlanám Arthur C. Clarke sci-fi könyveit, novelláit. Ő tényleg tudományos fantasztikumot művel.
Ő "A távoli föld dalai" c. regényében ezt több száz méter vastag vízjég-pajzzsal oldotta meg, ami persze kopik, időnként meg kell állni és pótolni, ami elfogyott.
Hülye kezek... Láttam hogy valamelyik gyökér lehúzta a válaszodat, gondoltam felpontozlak, mert egyetértek azzal, amit írtál, erre én még gyökerebb véletlenül rányomtam a piros kézre :(
Nem lehetne a zöld kezet alul bal oldalra rakni, a kéket meg középre? Hogy még véletlenül se lehessen véletlenül mellékattintani...
Sceptic:
No problemo. :)
Annyira nem szívügyem a százalék, van elég egyéb mód, amiből kiderül, hogy mennyire volt értékes a hozzászólásom.
Például ez a kommented. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!