Adott egy busz amely folyamatosan halad X km/h sebességgel. A buszban van egy légy aki egyszer csak felreppen. Mi történik?
Kiindulva abból, hogy minden tárgy, élőlényre hat a gravitáció. Ha repked a légy, akkor alapvetően a földi gravitáció hat rá, a földhöz képest változik a helyzete.
De mi van akkor ha egy buszban, vagy autóban repül a légy? Akkor is a földköz képest változik a helyzete? Mert ebben az esetben a hátsó szélvédőre kellene csapódnia (feltéve, hogy az autó gyorsabban halad, mint a légy).
Remélem érthető a kérdés, amennyiben mégsem, meg próbálom érthetőbben megfogalmazni.
A Galilei-féle relativitási elv épp erről szól: az egymáshoz képest állandó sebességgel mozgó vonatkoztatási rendszerek egyenrangúak. A busz a Földhöz képest állandó sebességgel mozog, tehát a buszhoz rögzített vonatkoztatási rendszer egyenrangú a Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszerhez képest. Vagyis a léggyel ugyanaz történik, mint ami a buszon kívül történne: nem csapódik neki semminek.
Az indok is borzasztó egyszerű: mikor még felröppenés előtt "ül" a buszon, akkor neki is épp olyan sebessége van, mint a busznak. Mikor felszáll, ehhez a sebességhez adódik hozzá az a sebesség, amit elér. Tehát a busszal megegyező sebessége biztosított, ahhoz "teszi hozzá" a sajátját. Gondolj csak bele: ha a buszon ülve leejted a bérletedet, akkor nem a busz végében fogod megtalálni, akkor sem, ha épp gyorsan megy a busz. Ott lesz alattad.
Egyébként nem teljesen helyes az indoklás, mert bár igaz, hogy a Földön minden tárgyra, élőlényre a földi gravitáció hat, ebből nem következik az, amit kérdezel.
Ha belül van tovább halad az autó sebességével.
Ha kívül akkor is, de a légellenállás hamar lelassítja.
Próbáld ki hogy vonaton feldobsz egy almát, egyáltalán nem fog hátra haladni.
A földnek csak "lefele van gravitációja".
Am meg a tehetetlenségi erő úgy működik, hogy mivel minden mozgás viszonylagos, ezért nem a haladáshoz kell energia, hanem a sebesség megváltoztatásához.
Ezért van az, hogy a légy megy tovább ugyanúgy, de a légellenállás lelassíthatja.
(Nyilván, ha a gravitációs erővel ellentétesen mozogsz, akkor a haladáshoz is kell energia.)
utolsó!
Akkor ez azt jelenti hogy az autóban velem utazó légy is 120-al repül?
Én értem.=)
És elgondolkoztattál. Hát, az autó szerintem nem hat rá, mert az autó súlya eltörpül a Föld súlya mellett.
A sebességet is értem, de a légy eléggé kicsi, és tudja koordinálni a testét, főleg ha már akkor benn volt, amikor a kocsi elindult. Esetleg, ha egy autó mondjuk 300-zal megy, és a legyet az autó valamely részéből engedjük ki, akkor talán előfordulhat, hogy felkenődik. De egy busznál szerintem ez elképzelhetetlen. =)
22:32-es:
A földhöz képest 120-al repül persze. De pl. te is 120-al mégy mégsem érzed meg.
úgy is mondhatjuk, hogy a légy "nem érzi" hogy a busz megy, tehát ugyanúgy mozog a buszhoz képest, mintha a busz állna
viszont a talajhoz képest, egyrészt mozog a busz sebességével (szállító sebesség), másrészt a légy buszhoz képesti sebességével (relatív sebesség), és a kettő vektori összege adja az abszolút sebességét
ezt szerintem ugy nevezik hogy nehézségi gyorsulas...nem csak a gravitácios ero hat a légyre, hanem a centrifugális ero is. a 2 pedig ellent mond egymasnak, ezert nem csapodik a hatso szelvedohoz.
gugliztam...
Ekkor két eset lehetséges, ez pedig attól függ, hogy a légy mikor röppent fel.
Ha akkor röppen fel, amikor már a busz elérte az utazósebességet, és a légy felröppen, akkor a légyre már ha egy tehetetlenségi erő, mivel a busz felgyorsította azt megelőzően, tehát a légy alapjáraton rendelkezik mozgási energiával a földhöz képest.
Viszont ha azelőtt száll fel, hogy a busz elindult volna, akkor ha a földhöz képest nem moccan, akkor előbb-utóbb fel fog kenődni a hátsó szélvédőre, mivel az folyamatosan közeledik hozzá (a föld mint inerciarendszer esetén), de a légy nem mozdul (a földhöz képest).
22:48, szerintem ehhez a problémához gravitációnak meg a centrifugális erőnek semmi köze nincs
egyrészt a légy kis tömege miatt, meg különben is nem erőkről van szó, hanem sebességekről
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!