Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a gond az általam épített...

Full twirl kérdése:

Mi a gond az általam épített áramkörrel?

Figyelt kérdés

Szervusztok!

Mostanában kezdtem hobbi szinten foglalkozni az elektronikával és építettem egy PIR szenzoros "riasztót". Az eszközt megpróbáltam úgy megépíteni, hogy van egy "kalibráló" köre (a mellékelt ábrán az 1. kör) és egy "munka" köre (2. kör). Első lépésként bekapcsolom az 1. kör billenőkapcsolóját, ekkor a PIR kb. 1 percig kalibrálja magát, ekkor a LED 0-3 alkalommal felvillan. Miután magától nem villan többet a LED tesztelem a PIR működését, vagyis elhúzom előtte a mancsom, ekkor a LED kb 3 mp-ig világít, innen tudom, hogy a cucc bekalibrálta magát. Ezt követően bekapcsolom a 2. kör kapcsolóját és ha ekkor elhúzom a kezem a PIR előtt a LED nem villan fel többet, csak a kis elektromos sípoló mondja a magáét, de nem értem miért (szeretném, ha a LED is világítana). A 2. kört egy SCR tirisztorral kapcsoltam az 1.-höz. A polaritások megfelelőek, mert ha lekapcsolom a 2. kört a LED világít, de ha bekapcsolom, csak a sípoló mondja a magáét. Szóval a kérdésem: Miért nem világít a LED-em, ha a 2. kört is zárom?

[link]

2014. júl. 18. 16:21
1 2 3 4
 11/32 Walter_Dornberger ***** válasza:

Ugyan ott van az áramkorlátozó ellenállás, de akkor sem szokás, sorba kötni. (lehet a nyávogónak kevés az áram)

A soros kapcsolás használat tekintetében hibalehetőséget visz a rendszerbe(ha a led megdöglik, a hangjelzés elmarad)

Ez tulajdonképp filozófiai kérdés, de ilyeneken múlik a jó tervezés és a rossz tervezés közti határ.

2014. júl. 19. 15:47
 12/32 anonim ***** válasza:

"Bazz, előttem szóló!

Ha a ledet sorba kötöd a nyávogóval, akkor a szükséges áramerősség (ami a nyávogónak kell) elégetheti a ledet. A led max. 20mA bír!!!

És azért szavaztalak le, mert gyakorlatilag nem helyes javaslatot írkáltál."

Tudsz olvasni? Nem úgy tűnik. Mit írtam? olvasd el, értelmezd, szépen lassan...

Azt írtam, hogy kösse sorba a NYÁVGÓVAL?...nem, én azt írtam kösse sorba a tirisztorral(!!) tudod, az a három lábú sz,r ott a kapcsolás közepén. Az meg természees, hogy led elé ezesetben IS tesz áramkorlátozást.

Tehát a válaszom helyes. És most leszavazhatod magadat.

2014. júl. 19. 16:37
 13/32 anonim ***** válasza:
2014. júl. 19. 16:42
 14/32 Walter_Dornberger ***** válasza:
Ha megnézed a rajzot, a kettes áramkör egy tirisztort, egy nyávogót, egy kapcsolót és egy telepet tartalmaz SORBA kapcsolva. ha a tirisztorral sorba kapcsolsz bármit is, az sorba "kapcsolódik" az előbbiekkel is.
2014. júl. 19. 16:42
 15/32 anonim ***** válasza:
természetesen a söntölés csak véletlen maradt a rajzon, nem fog a radírom a paintben.
2014. júl. 19. 16:43
 16/32 Walter_Dornberger ***** válasza:
MEgnéztem a rajzot, a sorrend nem számít, ha a felső fekete vezetéket meghagyod, az áram azon folyik (buta lesz a leden átmenni), ha nem hagyod meg, akkor sorba kötöd.
2014. júl. 19. 16:44
 17/32 Walter_Dornberger ***** válasza:
Látom, de ha nem sorba van kötve, meg tudod mutatni a hogy hol van KÉT áramkör?
2014. júl. 19. 16:45
 18/32 Walter_Dornberger ***** válasza:

Nos, kedves, gondold át kérlek a kapcsolásod topológiáját!

Na ugye!

1es.

2014. júl. 19. 16:47
 19/32 anonim ***** válasza:

Te tényleg nem tudsz olvasni...feladlak.

Kérdező, építsd át olyanra amit rajzoltam és jó lesz...

További jó építgetést!

Legközelebb inkább logikai kapukat használj, meg relét, az jobb.

2014. júl. 19. 16:53
 20/32 Walter_Dornberger ***** válasza:

Az előző előtti vagyok.

Kérdező, tényleg építsd át és utánna írd meg mi történt!

Halkabb lett e a nyávogó, egyáltalán szólt-e?

És azért köszönd meg a szamár tanácsot is!

(az áram tudja a fizikát, néhány észosztóval ellentétben)

2014. júl. 19. 17:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!