Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kinek van kedve egy kis...

Kinek van kedve egy kis vadászathoz?

Figyelt kérdés
[link]
2014. júl. 16. 10:33
 1/8 A kérdező kommentje:
Szándékosan nem az állatok kategóriába tettem. Gondolom érthető, hogy miért.
2014. júl. 16. 10:34
 2/8 anonim ***** válasza:

Ő… Nem egészen. Egyáltalán mi a kérdés?

Én szívesen elmennék egyszer vadászni, de akkor már inkább vaddisznóra, és valami szép középhegységben.

A cikkel kapcsolatban meg: gondolod, hogy van itt Namíbia-szakértő is? Vagy azt szeretnéd, hogy az értelmesebbek kezdjenek utána Google-özni a témakörnek, és próbálják eldönteni, hogy Namíbiának vagy a „külföldi szakértőknek” van-e igaza a cikkben említett konfliktusban? Esetleg embereket toborzol, hogy menjünk ki a Kossuth térre tüntetni, hogy a magyar külügyminiszter, és a magyar namíbiai külképviselet határozottan lépjen fel a nemzetközi szervezeteknél/a namíbiai kormánynál, esetlegesen komoly kereskedelmi szankciókat is kilátásba helyezve, hogy vonják be ezeket a vadászati engedélyeket? (Ez utóbbiban még talán benne is lennék, ha összegyűlik 30-40 ember. – Valaki tud A1-es méretben sivatagi elefántot nyomtatni transzparensekre?)

2014. júl. 16. 10:48
 3/8 Wadmalac ***** válasza:
100%
Úgyis a grínpíszesek érnek oda először. :)
2014. júl. 16. 10:50
 4/8 Wadmalac ***** válasza:
100%

Elég xarul állhat az ottani kormány, ha ebből akar pénzt csinálni. Elég gusztustalan dolog.

Nem értem, miért nem lehet az ilyesmit ENSZ-szinten, globálisan megtiltani. Persze egy hivatalos nemzetközi tilalom nem tömi be a puskák csövét, mint ahogy az illegális japán bálnavadászat sem szűnt meg, de legalább valamennyire féken tartható.

2014. júl. 16. 11:23
 5/8 anonim ***** válasza:
Szóljál Lázár Jánosnak, biztos szívesen támogat.
2014. júl. 16. 11:41
 6/8 A kérdező kommentje:

Ezt pengeélen táncolásnak nevezném. Itt egy másik cikk:

[link]

Több mint 700 delfin pusztult el eddig a vírusnak köszönhetően. Mi van akkor, ha az elefántok között is felüti a fejét egy ilyen? 600 elefánt maradt összesen (legoptimálisabb becslések szerint is). Akkor majd döglött elefántokra is kiadják a vadászati engedélyt? Vagy megkéri a kormány a mezítlábas namíbokat, hogy "Srácok, húzgáljátok már az elefánttetemeket a szavannán, mintha élnének, hogy lehessen mire durrogtatni!"? Vagy - mivel előbb-utóbb más élő-mozgó dolog már nem marad Namíbiában - engedélyezik a namíbok vadászatát is?

Én nem értem ezt a dolgot. Mi a retkes @&#!% élvez az ember a gyilkolászásban???? Legszívesebben feldugnám az összes vadásznak a fenekébe a puskáját hogy a csöve a száján jöjjön ki, és félóránként elsütném, csak hogy érezzék a törődést.

2014. júl. 16. 11:44
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Először is szeretném leszögezni, hogy én sem értek egyet az elefántok vadászásával, se a delfinekével vagy a bálnákéval. De azt is elismerem, hogy vegetáriánus sem vagyok.

Másrészt meg rossz helyen pánikolsz, mert itt tényleg nem sok mindent tudunk tenni az ügyben. (Ne menjünk ki tényleg a Kossuth térre?) Ahogy elnézem, most egyszerűen nyitottál egy dühöngőtopicot (Ne menjünk ki tényleg a Kossuth térre? Végül is az az országos dühöngő…), ahol mindenki áradozhat arról, hogy hogy dugna fel sünöket, puskákat, esernyőket bizonyos emberek végbélnyílásába, és erős sztereotípiáknak is helyet adsz. Azt írod, az összes vadászt karóba húznád, pedig a vadászok közt is vannak olyanok, akik ténylegesen egy-egy faj fennmaradását segítik. Szerintem ez egy kicsit az oldal működési szabályzata ellen van. Meg ezután erősen kezdtem úgy érezni, hogy a kérdés inkább az Állatok kategóriába passzol. De ha már szándékosan vagyunk itt, akkor még egy kis természettudományféleség a végére:

Harmadrészt kevés az olyan vírus, ami egy populáció egészét képes elpusztítani. A spanyolnátha, ami egy nagyon durva betegség volt a 20. század elején, 30 millió embert ölt meg az 1 milliárdból. A palackorrú delfinek populációját negyedmilliósra becsülik (forrás: Greenpeace [link] ), ebből pusztult el 1000. Szóval ha egy hasonlóan durva vírus támadná meg ezeket az elefántokat (most szigorúan a 600 sivatagi elefánt populációról szólva, hiszen a teljes afrikai elefántállomány körülbelül félmilliós* [link] ), akkor szerencsétlen esetben sem pusztulna el 300-nál több elefánt. (Szóval ha a spanyolnátha jutott volna eszedbe, és nem a delfinek, akkor –30 000 000-ra becsülted volna az életben maradó elefántok számát?)

Negyedrészt igen, Afrikában elő szokott fordulni, hogy egy-egy népcsoport engedélyezi magának egy másik népcsoport vadászatát: [link] Ennek például az „optimista” becslések szerint félmillió EMBERI áldozata volt, és az ENSZ nem nagyon avatkozott közbe, pedig megtehette volna.

*Ez az adat a század eleji legalább 3 milliós állománnyal összevetve azért tényleg durva.

2014. júl. 16. 12:54
 8/8 A kérdező kommentje:

#7: Köszönöm, ez korrekt hozzászólás volt.

Valójában nem dühöngőtopicot volt célom indítani, hanem találtam egy hírt, amelyről úgy gondoltam, a lehető legtöbb embernek tudnia kell(ene). Tudom, hogy itt a gép előtt ülve én kevés vagyok. Tudom azt is, hogy a gyk teljes olvasótársadalma kevés hozzá. De majd ha (5? 10? 20?) év múlva leközlik a hírt (remélem hogy soha, de ennek kicsi az esélye sajnos), hogy kipusztult az utolsó namíbiai elefánt is, akkor remélhetőleg sokaknak eszébe fog jutni ez a kiírt kérdés, akik most olvasták, olvassák. Ha csak egyetlen embernek (rajtam kívül), már akkor megérte, részemről.

Másrészt, arányolni lehet, de nem mindig célravezető, vagy helytálló. Erősen függ a vírus típusától, működési mechanizmusától is, hogy egy adott populációnak hány %-át viszi el. Egy többmilliós egyedszámú populációnak az sem feltétlenül jelenti a végét, ha a halálozási ráta 99%-os, míg a namíbiai elefántok esetében lehet, hogy 30%-os (vagy akár még kevesebb is) ráta elegendő a populáció teljes eltűnéséhez. Főleg ha valami speckó vírus, ami elsősorban a nőstény egyedekre jelent magas halálozási kockázatot.

Harmadrészt, vadász alatt én kifejezetten az orvvadászokat és a ritka fajállományok vadászóit értettem. Igazad van hogy ezt nem részleteztem, és a szövegkörnyezetből sem tűnt ki egyértelműen. Mea culpa. Nem vagyok megrögzött sötétzöld vadászutáló, elismerem hogy szükség van rájuk, bizonyos helyzetekben, területeken. Sőt, aktív vadász ismerősöm is van, nem is egy. Mégsem az jut eszembe róluk először mikor meglátom őket, hogy milyen vastag lapátnyelet lehetne szétverni a fejükön. De az, hogy valakinek az okoz örömet, hogy többszázezer dollárt pakolhat valami nyomorék gyökér zsebébe csak azért, hogy egy évtizedek óta a kipusztulás szélén táncoló állatfaj egyedeit szabadon lelődözhesse, az nagyon nehezen vagyok képes tolerálni. Remélem hogy felrobban a kezében a puskája mikor meghúzza a ravaszt, és a fél fejét meg kezét leviszi, aztán ott fog nyomorultul megrohadni a saját vérében a szavanna közepén. Az ilyennek élvezettel nézném végig az agóniáját, pedig nem vagyok egy erőszakos típus. Annyi minden szép dolog van a világban, miért pont a pusztításban, öldöklésben, rombolásban leli örömét? Az ilyen ember beteg, a társadalomra és az élővilágra nézve is egyértelműen veszélyes és káros, és rövid úton ki kellene vonni a forgalomból. Szerintem.

2014. júl. 16. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!