Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Holdillúzió? Láttatok már ilyet?

Holdillúzió? Láttatok már ilyet?

Figyelt kérdés
Pár évvel ezelőtt amikor jöttem haza, láttam a holdat akkorának mintha itt lenne közvetlen mellettem. A "szuperhold" ehez képest semmi. Nem mellesleg vörös is volt. Ezt abban az évben kétszer láttam, habár szinte csak percekig tartott. Képet erről miért nem lehet sehol találni? Valamelyik nap láttam képet, ami tökéletesen megfelelne annak, amit láttam de mindenki azt mondja, hogy photoshop. És ha jól emlékszem, amikor próbáltam annó lefényképezni, nem egészen adta vissza...

2014. júl. 16. 00:12
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A szuperholdnál nem lehetett nagyobb, mert abban az állapotában van a Hold a legközelebb a Földhöz.

Egyébként nem tudom, hogy mit láthattál, én még sosem tapasztaltam hasonlót.

2014. júl. 16. 00:38
 2/7 A kérdező kommentje:
Persze nyilván nem volt közel azért írtam, hogy illúzió. :)
2014. júl. 16. 01:17
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy szuperholdat láttál, és nagyon párás volt az idő, plusz a Hold közel volt a horizonthoz, így mindent egybe véve sokkal nagyobbnak tűnt a Hold.
2014. júl. 16. 03:48
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Moonrise címszó alatt asnnyi képet találsz amenyit akarsz. Nemes egyszerűséggel napfelkelte holddal, ugyanaz az optikai jelenség.
2014. júl. 16. 05:20
 5/7 anonim ***** válasza:
Fotón ezt a hatást viszonylag könnyű elérni, mindössze egy teleobjektívre van hozzá szükség. A messze levő objektumok ugye kicsik lesznek, míg a Hold viszonylagos mérete marad ugyanakkora, így olyan, mintha az nőtt volna meg az objektumhoz képest. De a valóságban ilyet soha nem lehet látni, szuperholdkor tűnik a legnagyobbnak, és az is csak 14%-kal nagyobb az átlagos, megszokott látszatánál.
2014. júl. 16. 15:24
 6/7 A kérdező kommentje:
De tényleg nem én voltam az egyetlen aki látta!:D Pár percig tartott...Rákerestem a Moonrise-ra és hiába photoshop, dettó ez volt. :)
2014. júl. 26. 23:02
 7/7 anonim ***** válasza:
Én is láttam már ilyet, nem is egyszer!
2014. júl. 27. 07:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!