Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy töltényt befogok egy...

Ha egy töltényt befogok egy satuba és pl fúróval átakarom lyukasztani ott ahol van a puskapor, akkor felrobbanhat?

Figyelt kérdés

vagy hogyan tudnám eltüntetni belőle a puskaport annélkül, hogy elsülne, vagy felrobbana

(nyakláncnak szánom)

#fizika #fegyver #töltény #élet és tudomány #30.06
2014. júl. 12. 18:45
1 2
 11/16 homo ludensz ***** válasza:
Hidd el attól nem leszel macsóbb hogy egy akár hatástalanított lőszer lötyög a nyakadban. Mindenki átéli ezt az időszakot nekem is volt borotvapenge,halálfej(műanyag) és egy AK lőszer is egy ideig óráig. Ne fogjál be te semmilyen lőszert a satuba mert itt a neten van egy ismerősöm vakon és a bal keze könyéktől hiányzik. Srácként végigcsinálta amire te készülsz.Szerinted ő mit tanácsolna?
2014. júl. 13. 07:43
 12/16 anonim ***** válasza:
Szerintem ennyi elég volt a kérdezőnek. Ha van egy kis értelem a fejében, akkor jó messzire elhajítja azt a lőszert (vagy méginkább beviszi a rendőrségre leadni, mint talált tárgyat). Ha meg csak káposztalé lötyög a fejében, akkor lehetne még itt neki oldalakat megtölteni magyarázatokkal, ő akkor is kockáztatni akarja a testi épségét, és szeretne megnyomorodni egész életére.
2014. júl. 13. 11:45
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Látom vannak kis fogalomzavarok.

1. Lőszer: Az az egybe szerelt "dolog" amit betöltesz a fegyverbe.

Lövedék: Az ami kirepül a csőből.

Töltény: Lövedék nélküli lőszer (vaktöltény, riasztótöltény, stb)

Olyan kifejezést hogy golyó, a magyar fegyveres szakirodalom nem ismer. (legalábbis nem a lőszereknél, a fegyveralkatrészeknél előfordul)

2. 10-nek A rézhüvely nem engedélyköteles. (és miért pont csak a réz, van acél is) Csak a lőszerelemek számító lőszeralkatrészek az engedélykötelesek.

A Fegyvertörvény. 2. § 23. lőszeralkatrész (lőszerelem): lőpor, gyúelegyes töltényhüvely (csappantyús töltényhüvely), csappantyú és minden robbanó, gyújtó, fényjelző, páncéltörő és leváló köpenyes lövedék, melyet tûzfegyverből történő kilövésre terveztek.

Amik ezeken kívül esnek (vagyis a hüvely, a normál lövedék, illetve az eldurrantott csappantyú (már nem tartalmaz gyúelegyet) nem számít lőszerelemnek, így nem engedélykötelesek. Ha úri kedved úgy tartja akkor egy 120 mm-es ágyúhüvelyt és hozzá tartozó lövedéket is birtokolhatsz. (már amennyiben a lövedék nem a fentiek közé tartozik)

3. A lövedéket nem beleforralni szokták a helyére hanem belepréselni.

4. Nem valószínű hogy egyszerű ütődésektől felrobbanna, a mai lőszerek elég biztonságosak. Az ütőszegnek is halálpontosan kell a csappantyúra találnia különben "csütörtököt" mond.

5. Ha a kiskaliberű lőszer felrobban akkor nem valószínű hogy csonkolást végezne. Viszont töltényűr nélkül a hüvely szét fog szakadni mint egy tubarózsa és a szakadás mentén borotvaéles lesz ami marha nagy sebességgel fog elrepülni akár életveszélyes sérüléseket is okozva. A leszakadó hüvelyfenékről és az ellőtt lövedék pedig szintén nagy sebességgel haladna ami szintén életveszélyes. Viszont mondjuk egy 308 Win. vagy egy 7.62X54-esnek már csak a robbanása is tudna ramazurit okozni.

6. A filmes fegyverek amikre lecsapott a TEK egytől egyig éles lőfegyverek voltak. Egyedül egy csőszűkítővel volt ellátva a csőtorkolat hogy a "hollywodi" töltény (villanóporral felturbózott vaktöltény) a csőben kielégítő nyomást hozzon létre a zárszerkezet megfelelő mozgatásához. A csőszűkítő eltávolítása után (14mm-es balos menettel van feltekerve a csőtorkolatra, kb. 5 másodperc letekerni) minden további nélkül éles lőszer kilövésére alkalmas.

on:

Kérdezőnek: Meg ne fúrd mert nem csak felrobbanhat de ha csak úgy nekiesel akkor fel is fog robbanni. A lőszert többféleképpen is könnyedén szét lehet szedni és össze lehet rakni biztonságosan. (nem fogom elárulni egyiket sem) Továbbá a lőszer birtoklása már bűncselekmény kategória. Úgyhogy sürgősen kezdjél valamit vele mert már egy darab lőszerért is igen kemény büntetést lehet kapni. Pláne hogy csak úgy kiírod a GYIK-re.

2014. júl. 14. 01:52
 14/16 homo ludensz ***** válasza:
Látod kedves előttem hozzászóló én már nem is emlékeztem hogy az AK-n balmenetes volt a csőszőkítő. Pedig a pokolba kívántuk a vele való gyakorlást különböző éles helyzetek imitálására. Valami irdatlan ocsmány lőpor volt a betárazott "vak" lőszerekben mert úgy ráéget a gázdugattyúra a zárra és a zárkeretre hogy maróolajjal locsolgattuk. A golyószórónál ugyan ez volt és ráadásul két 50 tagú félhevedert összekapcsoltattak velünk.Mire kiment folyt a trutymó az ő csőszűkítőjén is.
2014. júl. 14. 08:24
 15/16 anonim ***** válasza:

Bár tény hogy más a benne lévő lőpor összetétele/mennyisége, de nem ez okozza azt a borzalmas ganésodást. Éles lőszernél a lövedék kilövésénél hatalmas nyomás keletkezik a csőben. Miután a lövedék elhagyja a csövet ez a gáznyomás hirtelen "kirobban" belőle ami a lerakódás elég nagy részét kiviszi. A vaklőszernél az a gond hogy egyrészt a gáznyomás lassabban csökken a csőszűkítő miatt, (nem hirtelen szűnik meg a fojtás hanem úgymond leereszt) illetve azt a kevés ganét amit kivinne az megakad a szűkítőben.

A zár és a zárkeret még istenes. Viszont ami a gázátömlő furatban, a gázdugattyún és a töltényűr előtti szakaszon van az valami borzalom.

2014. júl. 14. 09:16
 16/16 anonim ***** válasza:

Nekem egy atombombám van, egy terroristától szereztem.

Tetszene a marhabőr táska, amibe szerelték és már el is kezdtem a kiszerelését.

Mintha valami újabban ketyegne is benne, pár perce, valamit megpiszkáltam.

Van itt viszont két drót.

Melyiket vágjam?

A pirosat? Vagy inkább a zöldet?

:)

2014. júl. 14. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!