Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerinted nem ellentmondásos...

Szerinted nem ellentmondásos a legkisebb kényszer elve és a termodinamika II. főtétele?

Figyelt kérdés

A legkisebb kényszer elve szerint ha egy egyensúlyi rendszert megzavarnak, akkor az úgy áll helyre, hogy a zavaró hatást csökkentse. A termodinamika főtétel meg azt mondja, hogy az anyagok arra törekednek, hogy az inhomogenitás minél kisebb legyen.

Magyarán az anyag egyszerre akar változatlan lenni és egyszerre akar olyan lenni, mint a többi.

2010. jan. 7. 15:19
 1/2 anonim ***** válasza:
lehet én vagyok a kuka, de nem látom az összefüggést, a homogenitás és az egyensúly miért ellentmondó. az egyensúly energetikai fogalom, a homogenitás viszont statisztikai. kicsit részleteznéd, hogy miben látod az ellentmondást?
2010. jan. 7. 16:40
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nincs ellentmondás. Az egyensúlyi rendszerekben általában van valamilyen skálájú homogenitás. Például a szobahőmérsékletű levegő egyensúlyi állapota az, hogy egyenletesen (=homogén módon) kitölti a rendelkezésére álló teret (a szobát). Helyezzünk el a szobában egy falat, amit nem jár át a levegő és a falon legyen egy kis nyílás, amire egy szivattyút kötve átszivattyúzzuk a levegőt a szoba egyik feléből a másikba. Ezzel egy inhomogén állapotot hozunk létre. Ha a szivattyút kikapcsoljuk (a zavaró hatásnak vége), akkor ez az inhomogén eloszlás egy nemegyensúlyi állapotot valósít meg, azaz az eredeti egyensúly meg lett zavarva. Ilyenkor azt tapasztaljuk, hogy a lyukon keresztül a levegő visszaáramlani oda, ahonnan kiszívtuk, tehát az inhomogenitás csökken.
2010. jan. 7. 17:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!