Biztos hogy az univerzum tágul?
Gondolom távoli galaxisok vörös eltolódásából következtetnek erre, de ugyebár a távoli galaxisoknak a múltbéli képét látjuk, akkor ezek szerint a tágulás múltbéli értékét tudjuk meg és nem a mostanit.
Szóval honnan tudjuk meg hogy a mi idõnkben tágul-e?
Biztos.
Ellenkező esetben nem létezne.
Nos az biztos, ahogy említetted is, hogy a mulban tágult. leginkább mást nem is tehetett, ha és amennyiben az Ősrobbanás létezett, márpediglen egyenlőre nem igazán létezik más olyan elmélet, amivel megtudnák magyarázni a ma ismert univerzum létét és működésének elveit.
Ami azt illeti ezen pedig már én is elgondolkodtam, de szerintem az elméleti fizikusok is nagy valószínűség szerint, hogy jelenleg tágul-e a világegyetem.
És mivel az az elfogadott vélekedésük, hogy tágul, ezért ezt tekinti most a tudomány elfogadottnak, mert nem találtak ennél helyesebb elméletet ami ne jobban lefedné azt amit mérni, vagy kisérletekkel, számításokkal elméleti vagy gyakorlati úton igazolni tudnak...
Azon azért én is elgondolkodtam, hogy vajon mi alapján állítható biztosan az, hogy nem csak hogy tágul az univerzum, hanem hogy egyre gyorsabban. Ugyanis ezt bizonyítandó az általad os említett távoli (tehát múltbéli tágulási értékeknek) kisebbeknek kellene lennie, a hozzánk közelebbi, azaz nem olyan távoli tágulási értékeknél, és minél közelebb van hozzánk időben az az objektum aminek az értékeivel számolunk, annál gyorsabban kellene neki távolodnia a régebbi mérhető értékekeket képviselő objektumoknál. Nos ez pedig akárhogy nézem eléggé ördögi kör. hiszen két időben egymástól nagyon távollévő különböző objektum a környzetéhez képesti távolodó mozgását, elég nehéz lenne összehasonlítani az idő egy másik pontján lévő objektum hasonló tulajdonságaival. Hogy ez mégis lehetséges legyen, ahhoz ugyanannak az objektumnak, pontosan ugyanazon környezetében lévő objektumokhoz képesti távolodását kellene tudni megmérnünk az idő több egymástól távoli pontján, hogy biztosan kijelenthessük, az univerzum biztosan tágult-e mérések által lefedett időhatár alatt és ha igen, akkor egyre lassannan, egysre gyorsabban, vagy épp egyforma sebességgel. Nos szerintem ez kicsit lehetetlen vállalkozás, bár ha a tágulás a nagy bumm óta folyamatosan gyorsul, és elég régen teszi ezt ahhoz, hogy a fény sebességét meghaladja a tágulás, vagy elérje, akkor elvileg lehetőségünk lenne rá egyazon objektumot az időben és a térben fejlődésének folyamatában megfigyelni, feltéve ha azonosítani tudjuk azt. Tehát lehet csak tudásom hégazjai miatt úgy gondolom, biztosan azt nem állíthatjuk, hogy a világegyetem most tágul, azt sem, hogy esetleg egyre gyorsulva tágul. De azt nagy pontossággal megmérhetjük, kiszámíthatjük elégséges megfigyelés alapján az egy időből származő információk alapján, hogy egy adott időben az azonos időben létező objektumok egymáshoz képest mekkorra sebességgel tágultak vagy mozogtak és ebből az idő fügvényében lineárisan leképezhető egy adott időablakon belül mért értékek összessége által hogyan változott ez a "tágulási" sebesség. Ha ezt megtették, és feltételezem megtették az ezzel foglalkozó tudosok, akkor abból következtetnek arra, hogy az általunk jelenleg megfigyelhető világegyetem tágul.
Az gondolom alap, persze sokan elfelejtik, hiszen nehezen felfoghattó, hogy amit látunk egy távcsőben, detektorban legyen az fény, rádióhullám, bármilyen sugárzás, az annyi idővel az előtt keletkezett, amennyi idő alatt a fény sebességével megtette a kialakulása és a közöttünk lévő távolságot.
Köszönöm a válaszokat!
Még jöhetnek nyugodtan.
Utolsó, jó sokat írtál :D (megpróbálom megérteni)
Nos, kérdező, én laikus vagyok a fizikához, de azért elgondolkodtam azon, amit írtál. Ugye az a problémád, hogy a múltban látjuk a galaxisokat, vagyis szerinted ha kijelentjük, hogy a múltban távolodtak (a vöröseltolódás miatt), akkor mi arra a bizonyíték, hogy jelen pillanatban is ezt teszik?
Az jutott eszembe, hogy ugye a klasszikus példa, a mentőautó doppler-effektusa csak úgy történhet meg (a szirénázás hangjának megnyúlása az autó távolodása esetén), hogy az autó egyre távolodik. Vagyis ha 300m-re jár, 1 másodperceet késik a hangja (ilyen értelemben a "múltban van"), de mégis pont ez a távolodás, és "múltban levés" kell a doppler-effektus jelenségéhez.
Tehát a Doppler-effektus kimutatásához (jelen esetben vöröseltolódás a sprektoszkópiai méréseknél a galaxisok esetében) az kell, hogy az adott objektum távolodjon, tehát fokozódó távolságban kell lennie. Ha távolságban van, akkor mi múltbéli eseményként értelmezzük, de szerintem a vöröseltolódás bizonyítja, hogy ma is távolodik.
Mi lenne, ha közeledne? Akkor a színképben a kék szín dominálna. Lehet, hogy egy 5 millió fényévre lévő galaxis, ha közeledne, kék lenne az eltolódása, de mégis 5 millió évvel ezelőtt látnánk, azaz ugyanúgy a múltbéli galaxist figyelnénk meg. A színképe viszont kékes. Vagyis jelen pillanatban is közelednie kell. Ha nem közeledne jelen pillanatban is, mitől lenne kékes a színeltolódás? Távolodásnál pedig, ha nem távolodna jelen pillanatban is, mitől lenne a vöröseltolódás?
17:20 Ami írtál elgondolkodtatott.
Írtad hogyha közeledne akkor a kék spektrumú fény felé tolódna el.
Csakhogy ha már közeledik akkor nem hinném hogy valami taszító jelenség megállítja. Na meg igen, hogyha a múltban is gyorsul a tágulás
Akkor elvileg a jelenben is kéne neki.
Ezek szerint egy idõ után el kell a kozmikus látóhatár mögött tûnnie.
Mindenkinek ment a zöld kéz (annak is aki nem 100%-os.
A harmadiknak véletlenül félig hasznost adtam mivel telón vagyok (bocs).
3.-ik: És mi lett volna akkor ha megállna a tágulás? Akkor is létezne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!