Hogyan foglalkozhatnék nyáron is a fizikával?
Most voltam végzős gimnáziumban, szeptembertől egyetemre megyek.
Nagyon érdekel a fizika, és ezért szeretnék nyáron ezzel foglalatoskodni. A gimi többi nyarán általában az előző évi anyagot néztem át, és előre tanultam a jövő évi fizikából.
Ez már nem annyira adott, a gimis anyagot már nagyon fújom, ezért jelen pillanatban nem tudom, hogy foglalkozzak a fizikával, és már egyfajta hiányérzetem is van. :D
Sajnos diákmunkát nem fogok kapni, mert lecsúsztam róla, ezért gyakorlatilag az egész nyaram szabad. Minden napom az edzésen kívül teljesen üres, és ezért még sokat unatkozok is.
Gondoltam rá, hogy az első féléves anyagot áttekinthetném, de 300 oldal csak az egyik tantárgy + neten van, és gépről nem szeretek olvasni.
Esetleg tudtok adni néhány tippet, weboldalt, újság címet amik fizikával foglalkoznak? Ismeretterjesztés szerűen is jó, de az is, ha egy dolgot nagy alaposan átvizsgál.
Csillagászaton kívül minden jöhet! :D
könyvtár?:D fura hogy nem említed, ha nem laksz nagyon az isten háta mögött, egy könyvtárban válogathatsz kedvre
plusz ah googlézol kicsit meg youtube is megnézheted mi van
Emlékszem egy régi, vastag kis alakú fizikakönyvre, ami még használta a pond, kilopond mértékegységeket a súlyra. Címe egyszerűen Fizika.
Nézd át a matematikát, és a Wikipédiában is nézelődhetsz akár magyarul, akár a tanult idegen nyelveiden.
Legjobb módszer a könyvtár. Ha egyetemre mész, akkor úgyis meg kell tanulnod a könyvtár használatát.
Ha elektronikus a jegyzet, akkor nyomtasd ki, aztán pl. spirálztasd be. (Én is inkább a papíralapú dolgokat szeretem).
Fizikához jó könyv lehet pl: Bérces György, Tasnádi Péter, Skrapics Lajos: Általános Fizika. ELTE-s könyv.
Ha gondolod, előre tanulhatsz egy kis matematikát, főleg integrlást, deriválást, esetleg differenciálegyenleteket.
Ezekhez a bólyai könyvek kiválók.
Ugyanis, ha nem tudod a matematikát, akkor az arra épülő egyetemi fizikát sem,mert mindent diffegyenletekkel írtok majd le.
Na mindegy, az általános fizika c. könyv még nem annyira durva, viszonylag barátságos.
Köszönöm a válaszokat!
Öhm, a matekkal úgymond végeztem, május 1-től nekem nem volt suli, szóval azóta megtanultam úgymond az első féléves matekot, mivel vannak fent előadások a neten. :)
Az jó, akkor ezek szerint az integrálás megy.
Akkor folytasd a diffegyenletekkel, Scharnitzky Viktornak van egy jó könyve.
Ha azzal is kész vagy, akkor:
Obádovics J. Gyula: Mátrixok és differenciálegyenletek.
Ezzel elleszel egy darabig.
Ó, ha a fizika érdekel, semmiképpen se kezdj el Linalg könyvet bújni, mert az életkedved is elmegy :)
Ajánlanék inkább valami kísérleti fizika könyvet. Esetleg a neten találsz több mérésleírást, azt hiszem, a szegedi egyetemé nyilvános is.
El sem hiszed, mennyi fizikát lehet csinálni egy rugóval, egy labdával meg egy stopperrel. És vannak köztük igen mély mérések is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!