Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémiai kísérlettel lenne...

Kémiai kísérlettel lenne kapcsolatos a kérdésem. Tejföl és lisztezett tejföl azonosítása barna színű jódoldattal? Valaki el tudná nekem magyarázni. Köszönöm.

Figyelt kérdés

2014. jún. 25. 12:36
1 2
 1/14 Wadmalac ***** válasza:
100%
Kémiai részhez erősen laikus vagyok, de tudtommal régen a lisztezett tejföl kimutatásánál a keményítőtartalmat kimutató indikátort használtak.
2014. jún. 25. 12:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod!
2014. jún. 25. 13:35
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Így van, az első jól tudja. A lisztet gabonafélékből készítik, amiknek mindnek jelentős a keményítőtartalma. Mint tudjuk, a vizes vagy alkoholos jódoldat színe barna, de a keményítő kék színű komplexet képez belőle. Ezért ha a tejfölhöz cseppentjük a barna jódoldatot és az megkékül, akkor a tejföl lisztezett.
2014. jún. 25. 13:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ. Szép napot!
2014. jún. 25. 13:53
 5/14 Wadmalac ***** válasza:
Köszönöm a kiegészítést és megerősítést. Még a kék szín is rémlett, de nem voltam biztos benne, ezért nem is írtam.
2014. jún. 25. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:

Wow, ez érdekes, ki fogom próbálni egyszer. :D

(Csípőből azt írtam volna, hogy mi a csudának kell ide jód, amikor ránézésre vagy ízre is meg tudom állapítani, van-e liszt a tejfölben... Aztán újraolvasva esett le, hogy kísérlet. :)

2014. jún. 25. 15:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 reptoid ***** válasza:
Na de minek lisztezik a tejfölt a kísérlettől eltekintve? Hogy szaporítsák?
2014. jún. 26. 00:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

Habarásról még nem hallottál? :O

A rántáshoz hasonló sűrítési eljárás, leveseknél és főzelékeknél lehet használni.

2014. jún. 26. 02:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
0%

Utolsó: nem a habarás miatt. Ezt a kísérletet régen vásárokon használták, hogy kiszűrjék ki az aki nem teljesen igazi tejfölt akar eladni, mivel ezzel a technikàval lehetett 3 l tejfölből 5 litert csinàlni. Csak víz és liszt kellett.

Én láttam ezt a kísérletet, ki is próbàlhattam mèg kukoricadarán, zsíron és kiflin is.

2014. jún. 26. 07:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:

A nevem Wooster. Berta Wooster. :D


A kérdés az volt, hogy miért lisztezik a tejfölt a kísérlettől eltekintve. Szerintem a te válaszod ér több pontot, de ettől még a habarás is játszik. :)

A leírásodról pedig egy másik csalási "technika" jutott eszembe: olvastam valahol, hogy néhány üzletben régen vízbe rakták a felvágottakat, hogy jól megszívják magukat...

(A romló-zöldülő csirkéket meg ecetes vízzel mosták le. No comment.)

2014. jún. 26. 09:42
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!