Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ez milyen betű, hogyan kell...

Ez milyen betű, hogyan kell kiejteni?

Figyelt kérdés

[link]

Görgessetek leljebb és van egy olyan JD=epszilon-null szorozva. Az utána lévő fordított hatosra emlékeztető jelre vagyok kíváncsi, ami négyszer is felbukkan.

2014. jún. 24. 09:44
 1/7 Ozmium42 ***** válasza:
56%

[link]

Magyarul: a latin d betű szárának a meghajlításával jött létre, "dé"-nek, "del"-nek, "parciál"-nak vagy "parciál dé"-nek ejtik, és a parciális deriválás matematikai jele.

2014. jún. 24. 09:58
 2/7 anonim ***** válasza:
Én ezt is deltának hívom.
2014. jún. 24. 10:05
 3/7 Ozmium42 ***** válasza:
Én is hallottam már deltának ejtve.
2014. jún. 24. 10:13
 4/7 A kérdező kommentje:
Én is deltának ejteném, csak sok olyan képlet van, amiben van a háromszög delta is, meg az kis görög delta. Köszönöm az egyesnek, ezentúl parciálnak fogom ejteni. Úgy rémlik a matek tanár is így ejtette, de az már rég volt. :)
2014. jún. 24. 10:34
 5/7 anonim ***** válasza:

[link]

a görög kis 'd' betű

2014. jún. 24. 10:36
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

d, ∂: "dé". A ∂ jelet akkor használjuk, ha adott mennyiség több változótól függ, de csak egy szerint részlegesen (parciálisan) deriválunk.

Továbbá érdemes tudni, hogy teljes felíráskor a parciális differenciálhányadost zárójelbe tesszük és alsó indexben jelöljük azon változó(ka)t, amelye(ke)t állandónak tekintünk.

Egy fizikai kémiai példa: az U energia az S entrópia, a V térfogat és az n anyagmennyiség függvénye. Így az U energia S entrópia szerinti parciális deriváltjának állandó V térfogat és n anyagmennyiség melletti teljes felírása a következő, ami maga a T termodinamikai hőmérséklet:

(∂U / ∂S)V,n = T

2014. jún. 24. 10:59
 7/7 A kérdező kommentje:

5: Az nem a kis delta, mert azt másképp íródik.

Parciál dé: ∂

Kis görög delta: δ

6: Köszi!

2014. jún. 24. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!