Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen kapcsolatban van az...

Milyen kapcsolatban van az emésztés a kiválasztással?

Figyelt kérdés
A vese alegysége a nefron. Ám ezekben a nefronokban pontosabban mi történik?
2014. jún. 22. 17:49
 1/4 anonim ***** válasza:

Az emésztés nem tudom hogy jön ide.

A nefronban pedig először is a plazma filtrációja történik, aztán pedig az anyagok és a víz aktív és passzív transzportján keresztül végül kialakul a vizelet.

2014. jún. 22. 18:12
 2/4 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy nem tudom az alapját a dolgoknak:)

Tehát, pl. egy nap megiszol vagy 3 liter vizet. Ez a víz majd később a vastagbélben felszívódik. Ezt követően hová kerül a víz? Hogyan használja fel a szervezet? Hogy lesz belőle vízelet?

Valamint a káros anyagok hogyan választódnak ki?

Nem mondok hülyeséget, ha azt mondom, hogy a véráramon keresztül? Tehát a véráramban lévő káros anyagok a nefronhoz érnek és ott tisztítódnak?

2014. jún. 22. 21:06
 3/4 anonim ***** válasza:

Miért nem olvasol utána, ha érdekel? Azért ez kicsit nagy téma:D

A víz felszívódik a beleidben, és bekerül a vérkeringésbe. Onnan meg eljut mindenhová egyszerű diffúzióval.

A veséhez vezet egy artéria, ami aztán tovább ágazik sok-sok kis érre, és ilyen pici kis érgomolyagokat alkot, mint itt a képen:

[link]

(glomerulus néven szerepel)

Ezekben a kis glomerulusokban annyira megnő a vérnyomás, hogy a vérplazmát kipréseli, ami belekerül a kis sárga csatornába.

És utána a kis sárga csatornában történik mindenféle transzport (pl. egy csomó cukor, aminosav, ionok visszaszívódik az erekbe, bizonyos ionok meg anyagok meg pluszban kiválasztódnak), és a végén elkészül a vizelet, amit kipisilsz.

Tulajdonképpen a vese a véredet szűri meg.

2014. jún. 22. 21:50
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen válaszod! :)

Próbálom értelmezni és persze, olvasgatok közben, meg próbálom tanulmányozni és meg is értettem a Bowman-tokos - érgomolyagos kapcsolatot. Ám ezen piciny leírásoddal is rengeteget segítettél :) Ám vannak dolgok, melyek még nem tiszták (de úgy érzem közel vagyok, hogy megértsem):

"És utána a kis sárga csatornában történik mindenféle transzport (pl. egy csomó cukor, aminosav, ionok visszaszívódik az erekbe, bizonyos ionok meg anyagok meg pluszban kiválasztódnak), és a végén elkészül a vizelet, amit kipisilsz."

Uhh. Tehát, azt értem, hogy a Bowman tokban zajlik a glomerulus filtráció. Lényegében ez mi? Annyit tudok, hogy itt jön létre a szürlet > ami fehérjementes plazma. De mégis, mi szívódik itt fel? Ezt követően, ez a szürlet a csatornában mit csinál?

annyit tudok, hogy van a reabszorpció és a szekréció (mármint a csatornákban). Azt kérdezném meg, hogy itt mi történik a szürlettel? A sárga kis csatornában halad tovább? Mi történik a reabszorpció során? Azt tudom, hogy a reabszorpció visszaszívást jelent. Ám mit szív, honnan és hová?

Valamint a szekréciónál (kiválasztás) mi választ ki mit és hová?

2014. jún. 22. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!