Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A növényi szervek hogyan...

A növényi szervek hogyan használják fel az O2? És miért/hogyan keletkezik CO2?

Figyelt kérdés
Értem a tüdőben lezajló gázcserét > mely során a CO2 -ot leadja, az O2 -t felveszi az ember. Ám hogyan hasznosítja a szervek (pl. a máj) a friss O2? Miért kell ez nekik a fennmaradásukhoz? Miért és honnan adja le a szént? Miért adja le a szént?
2014. jún. 21. 20:43
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Óóóóó, elnézést! Magam sem értem miért a növényi szervekről kérdeztem! :D A humán szervekre lennék kíváncsi! :)
2014. jún. 21. 20:44
 2/17 anonim válasza:
A májban meg más szervekben zajlik a különböző szerves nayagok lebontása és felépitése,itt hasznosul a oxigén és a széndioxid.
2014. jún. 21. 21:29
 3/17 anonim ***** válasza:

Ez a folyamat (mármint a szénhidrát elégetése) az ÖSSZES sejtben zajlik. Ez termeli a mozgáshoz, hőegyensúlyhoz szükséges energiát. Van a sejtekben egy mitokondrium nevű rész, ez felelős a folyamatért (ez a növényekében nincs)

A növények fotoszintetizálnak, azaz az általunk (és az állatok által) kibocsátott CO2-ből és vízből a napfény energiájával szénhidrátokat állítanak elő, közben O2-t bocsátanak ki. Mi meg pont fordítva.

2014. jún. 21. 21:48
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Itt olvashatsz utána: [link]

Bioszból valamikor gimiben tanultuk, nem emlékszem pontosan, melyik évben. Az a lényeg, hogy van egy folyamat a sejtekben, ami GTP-t termel (közben pedig oxigénből és szénből szén-dioxid keletkezik). A GTP a szervezet egyik belső energiavivő anyaga. A biológia óráról nekem az ATP rémlett, a két anyag szerepe hasonló.

Még egy érdekesség: ezt a folyamatot Krebs-ciklus néven is emlegetik, mert így hívták az a német tudóst, aki kutatta. Mivel a másik neve citromsav-ciklus, állítólag innen származik az a hamis legenda, hogy a citromsav (E330) rákot okoz, ugyanis a "Krebs" németül rákot jelent.

2014. jún. 21. 21:50
 5/17 anonim ***** válasza:
Azt viszont tényleg nem értem, hogy nulla tudással miért kell válaszolgatni és félrevezetni a kérdezőt.
2014. jún. 21. 21:50
 6/17 sadam87 ***** válasza:
100%

"Van a sejtekben egy mitokondrium nevű rész, ez felelős a folyamatért (ez a növényekében nincs) "

A növényeknek is van mitokondirumok, ők is képesek biológiai oxidációra. Pusztán nagyobb arányban hajtanak végre fotoszintézist, így bruttó oxigén termelők (de éjszaka ők is szén-dioxidot termelnek!)

" A GTP a szervezet egyik belső energiavivő anyaga. A biológia óráról nekem az ATP rémlett, a két anyag szerepe hasonló."

A citromsavciklus során valóban GTP termelődik, de ez nem túl jelentős mennyiségű. A szervezet az így termelt energiát ATP termelődésre fordítja. A citromsav ciklusban képződik a szén-dioxid is.A legtöbb energia a terminális oxidáció (avagy oxidatív foszforiláció) során képződik, ekkor használódik fel az oxigén is. A légköri oxigén nem a szén-dioxidba épül be, hanem hidrogénnel reagál vízzé!

2014. jún. 21. 22:01
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! :)

Igazából a biológiai oxidáció citrát kör része nem teljesen tiszta számomra. Csak annyit tudok, hogy itt (mármint a mitokondrium mátrixában (citrát körben)) 4 CO2 keletkezik, majd a terminális oxidációban (a mitokondrium membránjában) szabadul fel a 36J energia. Csak ugye az emberi szervezet számára szükséges a szén anyagcsere, hiszen ezt beépítik a fehérjéikbe, szénhidrátjaikba. Valahogy mégsem tiszta, miért is távozik a szervezetből a szén CO2 formájában. Valamint miért is kell a szerveknek az O2 a működésükhöz? (az is tiszta, hogy a biológiai oxidáció során, a glikolízis anaerob körülmények között is lejátszódhat, ám aerob körülmények között koenzim-A keletkezik (ami pontos funkcióját nem tudom, talán szállító funkciója van). :) Igen, lényegében itt van a gond! :D

2014. jún. 21. 22:08
 8/17 anonim ***** válasza:

Itt egy csomó kérést elmagyaráztam, olvasd el, ha valamit nem értesz, írj.

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

2014. jún. 21. 22:29
 9/17 A kérdező kommentje:

"...de lényegében az acetil csoport két szénatomját ráragasztja egy négy szénatomos molekulára, majd egyesével levagdossa a szeneket, és az így felszabaduló energiával hidrogéneket kényszerít egy NAD nevű molekulára."

Nos, igen! Először is megköszönném, hogy belinkelte ezt a kérdést! Nagyon klassz és érthető teljesen :) Ám, legutóbb, mikor a citrát kört tanultam, nem bírtam több energiát fektetni és ezért sem értettem meg. De, az lenne az első kérdésem, hogy honnan jön az a hidrogén? A szének levágdosgatásával keletkezik energia, amely energia felhasználásával a hidrogén a NAD -ra kerül. Ám az a hidrogén pontosabban honnan kerül elő?

2014. jún. 21. 23:21
 10/17 sadam87 ***** válasza:

"a terminális oxidációban szabadul fel a 36J energia"

36 ATP keletkezik a terminális oxidációban egy glükóz lebontása során (hozzávetőleg, valójában kicsit kevesebb). Természetesen 36 J energia is képződhet, ha megfelelő mennyiségű glükózt bontunk le :) (Egy ATP mol hidrolízise során (ADP-vé) hozzávetőleg 30 kJ energia szabadul fel.)

"miért is távozik a szervezetből a szén CO2 formájában"

A szerves anyagokat (szenet) valóban felhasználhatja a szervezet a saját szerves anyagainak felépítéséhez, de ehhez energia kell. Ezt pedig a szerves anyagok oxidációjából nyerjük. A végtermék lesz a CO2, amit az emberi szervezet már nem tud felhasználni (az autotróf élőlények képesek belőle szerves anyagokat előállítani). Lehetne más úton is energiát nyerni (napfényből, szervetlen anyagok oxidációjából), de az állatokra jellemző, hogy a szerves anyagok oxidációját (esetleg erjesztését) használják energiatermelésre.

A citrátkörben lényegben az acetil csoport lebomlik szén-dioxiddá, miközben nagy mennyiségű NADH (illetve FADH2) képződik, amik a terminális oxidáció során használódnak fel.

Az glikolízis során keletkező piroszőlősavból acetil-koenzimA keletkezik (nem koenzimA, az már jelen van a sejtben). A koenzumA lényegében egy szállító molekula segíti a citromsavciklus első lépését.

Az oxigén a terminális oxidációhoz szükséges. A NADH molekulák által szállított hidrogénatomokat oxidálja, ami során sok energia szabadul fel, ezt tudja a sejt ATP termelésére fordítani. Oxigén nélkül ez a folyamat nem tud végbemenni, a sejt csak erjesztéssel tud energiát előállítani, az azonban sokkal kevésbé hatékony (csak 2 ATP képződik egy glükóz lebontása során). Mivel sok szerv (főleg az agy és a szív) nagyon energiaigényes, nem tudnak oxigén nélkül elég energiát előállítani, ezért a sejtek elhalnak.

Hasznos linkek:

[link]

[link]

[link]

Hozzászólnék a belinkelt kérdésben szereplő egyik válaszodhoz (ha megengeded, itt, mert a másik kérdés már régebbi).

"Az oxigén elektronjai szépen egy elektron vezető rendszeren mennek keresztül"

Ez nem igaz, az oxigén elektronjaival nem történik semmi. A hidrogén atomok elektronjai fognak végigmenni a transzport láncon, és végül rákerülni az oxigénre, ami így redukálódik (miközben a hidrogénionokkal is egyesül).

2014. jún. 21. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!