Hogyan tárolódik a nukleinsavakban a genetikai információ?
A szekvencia. Adott számú bázis megfelelő sorozata adott információt hordoz.
Igen. A szekvencia. Ááá, akkor ebben semmi trükk nincs! :D Csak simán, a riboszómákban a megfelelő tripletekkor létrejön az adott aminosav. Rendben, ez akkor pipa :)
Ám mire szolgál a pentóz, valamint a foszfát?
Utolsó válaszolónak is köszönöm szíves segítségét! :) Ám a 68 -as diában, a PCR részhez kapcsolódóan, lenne egy kérdésem:
Az első két ciklusban lévő "közti termékek" miért közti termékek? Miért nem jó termékek azok? Megfigyelésem alapján csak a teljes, színes fragmentumok jelzik a jó terméket. Mik azok a fehér színű kis darabkák? Mit akarnak jelezni? :)
Átfutottam, ám nem találkoztam a cukor, valamint a foszfát funkciójával, ám nagyon sok hasznos dolog van benne, nagyon hasznomra vált, köszönöm szépen! :)
Valamint felmerült bennem egy másik kérdés.
A transzkripció során, az RNS polimeráz a szimplaszálú RNS -t szintetizálja a DNS egyik szálának felhasználásával. Az lenne a kérdésem, hogy az egyik szállal komplementer szál jön létre. Ebben az esetben, a frissen képződött RNS szál miért nem kapcsolódik/kötődik a DNS szálához? Mi akadályozza meg a lekötődésében?
(nyilván, logikus, hogy az enzim, tehát az RNS polimeráz RNS -t szintetizál, a DNS polimeráz pedig DNS -t (ami a replikáció során van jelen). Ettől függetlenül kíváncsi lennék rá, hogy mi hatására nem kötődik össze a két szál :) )
Azért "melléktermék", mert nekünk csak a "piros-zöld" DNS kell, a maradék (kék részek az ábrán) nem. (Egyszerűen azért mert ezt tűztük ki feladatul.)
Hogy a megfelelő szerkezet (konfiguráció, konformáció) kialakulása, s a megfelelő polaritás biztosítása mellett milyen "funkciói" lehetnek még konkrétan a DNS foszfát és cukor részeinek, azt hirtelen én sem tudom.
Az RNS-t nyilván nem azért "csináltuk", hogy aztán ott maradjon. Vagy a polimeráz, vagy valamilyen más célfunkciós molekula bizonyára eltávolítja a szintetizált RNS szálat, s elszállítja, megakadájozza, hogy "újra" kapcsolódjon.
A pentóz-foszfát a molekula alapvázát adja, ez az a rész, ami polimerizálódik hosszú makromolekulává, a nitrogéntartalmú bázis csak oldallánc, de ez hordozza az információt.
A belinkelt diát nem olvastam el, de pár szó a PCR-ről...
Egy adott DNS szakaszt akarunk vizsgálni. Az első ciklusokban nem ez az adott DNS darab jön létre, hanem olyanok, amik csak tartalmazzák ezt, de valamelyik irányban még folytatódnak olyan szakaszokkal, amire nem vagyunk kíváncsiak, és szennyezést jelentenek. A PCR reakcióban csak az előre meghatározott szakaszt, és csakis azt szeretnénk megsokszorozni, így válik lehetővé e DNS szakasz további vizsgálatokhoz szükséges mennyisége és tisztasága.
"Vagy a polimeráz, vagy valamilyen más célfunkciós molekula bizonyára eltávolítja a szintetizált RNS szálat, s elszállítja, megakadájozza, hogy "újra" kapcsolódjon."
Vagy maga az RNS kezd el saját magához kötődni.
Köszönöm a válaszokat! :)
A PCR -el kapcsolatban, akkor eddig nem votlam teljesen biztos a dologban! Azt nem tudtam, hogy vannak ilyen melléktermékek és azt sem tudtam, hogy csak a harmadik ciklusban jön létre alkalmas géntermékünk.
No, tehát a PCR lényege, hogy in vitro, képesek vagyunk egy általunk vizsgált gén amplifikálására, felsokszorítására.
Van az adott genomunk, vagy az adott gén mennyiségünk. Ezt specifikus restrikciós enzimekkel felvágjuk, majd ezek ismeretével primereket tervezünk/hozunk létre (bioinformatikai módszerekkel emlékszem hogyan lehet létrehozni (elektronikusan) primereket, ám ez a gyakorlatban hogyan valósítható meg?). Ezt követően a PCR gépezetbe az eppendorf csőben a génfragmentumok, a primerek, a nukleotidok illetve a Taq-polimeráz van (ugye nincs más?). Az adott ciklusok során különb. hőmérsékletek hatására a duplahélix denaturálódik, beépül a primer, majd a Taq-poli új szálat szintetizál. Itt megállnék és az lenne a kérdésem, hogy a polimeráz helyezi el a nukleotidokat és a polimeráz olvasztja a nukleotidokat össze? (itt egy újabb kérdésben megkérdezném, hogy a nukleotidok hogyan is kapcsolódnak egymással? Annyi rémlik, hogy az 5' a 3' végével) Vagy a polimeráz csak elhelyezi a nukleotidokat és egy másik enzim (ligáz) olvasztja azokat össze?
Rendben! A lényeg, hogy a primertől kiindulva, létrejön az új szál. Ám, ez tovább szintetizálódik, mint ameddig szeretnénk. Ám még mindig nem világos számomra, hogy miért? S azt nem értem, hogy a harmadik ciklustól kezdve pedig miért jön létre az általunk kívánt termék? Hogyan szakad le a melléktermék? Ez a melléktermék miért nem szakad le hamarabb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!