Mi az oka annak, hogy a Dobson-mechanikára épülő Newton távcsövek olcsóbbak, mint a más mechanikán lévők?
Íme egy példa:
150/1200 Dobson-távcső
150/1200 Newton-távcső
Nem nagyon látok különbséget az áron kívül. A Dobsont kevésbé lehet bővíteni? Mennyivel tud többet vagy mitől jobb a másik? Jobb okulárokkal adják?
Köszönöm szépen a válaszokat!
A skywatcher az biztosan jó minőség, de ezen kívül az EQ mechanikának több előnye is van.
Egyrészt sokkal könnyebb, a HighTech anyagok használata miatt.
Másrészt kapható hozzá léptetőmotor, ami fotózáshoz elengedhetetlen. Ezt az óratengelyre szerelve azonnal működtetheted, de a kézi vezérlés is könnyebb, mert csak egy tengelyt kell mozgatnod, ha a kép kiúszik a látótérből.
Szerintem a navigáció is sokkal egyszerűbb.
Az EQ rendszer sokkal finomabban van csapágyazva is.
A dobson fő hátránya a meglehetős nagy súlya, de ha fix helyre telepíted és nem sokat mozgatod, akkor számításba jöhet, mert szerintem merevebb lehet, mint a másik, amely ilyen hosszú fókusznál már könnyebben beremeg.
A dobsont nem ismerem, miképpen oldják meg a motoros követést, ez nagyon fontos, de biztosan van ahhoz is megoldás, meg vezérlőprogram is.
Vesd ezeket is össze, léptetőmotor, komputeres vezérlés költsége és tekintsd meg a súlyukat is, valamilyen módon.
Ha nem akarod sokat mozgatni, akkor válaszd a dobsont, bár mint mondtam az azimutális szerelés nincs egálban az EQ-val.
Nem vagyok benne bizonyos, hogy könnyű lesz, de természetesen nem lehetetlen.
Annak idején én magam építettem egy Newton távcsövet, amely 20 cm átmérőjű tükörből állt, 1500 - as fókusszal. Egyedül a tükröt kaptam az Urániásoktól.
Mivel a mechanika acélból volt, a súlya is tetemes volt, de attól függetlenül volt némi rezonanciája, de ez mellékes, a lényeg az, hogy mindent meg lehet oldani.
A készen kapható tubusgyűrűt valószínűleg nem tudod használni, mert nem valószínű, hogy a két tubus átmérője pontosan egyezik, a prizmasínnek meg belül valószínűleg van valami merevítése, de ha van gépipari kapcsolatod, akkor ezeket meg lehet oldani némileg barkácsmódon, de viszonylag profi minőségben, hiszen itt a rögzítés fixen történik, amit nem nehéz megoldani.
Az is lehet, hogy használhatod ezeket, mivel mindkét tubus Skywatcher, de ezt csak az üzletben tudják megmondani, a pontos méretek ismeretében.
Szerintem a mechanikán ne spórolj majd, inkább erősebbet vegyél, mint gyengébbet, de a plössl okulárokat is a figyelmedbe ajánlom.
Szivesen!
Szerintem kiírhattuk volna, de mehet privátban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!