Valaki meg tudja oldani ezt a matek példát? Bővebben lenn.
Egy társaságban nők és férfiak vannak, összesen 27-en, a nők vannak többen. Érkezéskor mindenki mindenkit üdvözöl: a nők puszi adnak egymásnak, a férfiak kezet fognak egymással, a férfiak kezet csókolnak a nőknek.
Hány kézfogás történik ,ha 182 kézcsókra kerül sor?
Osszuk két részre a társaságot; legyen k darab férfi, ekkor 27-k darab nő van.
Minden férfi így 27-k nőnek ad kézcsókot, és mivel ők k-nyian vannak, ezért k*(27-k) darab kézcsók fog történni. Ezzel felírható az egyenlet:
k*(27-k)=182
27k-k^2=182
-k^2+27k-182=0 /:(-1)
k^2-27k+182=0
Másodfokú egyenlet megoldóképletével k1=14, k2=13; az első esetben 13 hölgy lesz, de ez nem lehet, mivel a feladat szerint ők többen vannak, a második esetben pedig 14-en lesznek, ez már jó. Tehát 13 férfi van a társaságban.
Ha k ember fog kezet egymással, akkor k*(k-1)/2 kézfogás történik, esetünkben k=13, így 13*12/2=78-szor fognak kezet. Ugyanígy a puszik száma is kiszámolható; 14*13/2=91 puszi csattan el.
Osszuk fel a 182-t prímtényezők szorzatára: lásd: 2x7x13
Ezeknek variációi: 14x13/ 91x2 / 26x7 Most mindegyikben adjuk össze a tényezőket: amelyik 27-t ad az a jó. Tehát ez által a 14x13, vagyis 14 nő van illetve 13 férfi. A nők közti puszi kiszámolása: Gráfban kell gondolkodni! Minden pont össze van kötve mindegyikkel, így egy 14szögű síkidomra gondolunk, amelyben pontosan: 14x(14-3:2) vagyis 77 puszi csattan, és a férfiaknál 13x(13-3:2)vagyis 65 kézfogás, nem biztos hogy jó, még csak 12 éves vagyok :)
Igen, gondoltam, hogy ezzel akarsz számolni... De nem mondta senki, hogy ha egy sokszög csúcsaira állítod az embereket, akkor a szomszédok (vagyis akik között egyébként is fut él) nem fognak kezet.
Remélem érthető :)
Én az n*(n-1)/2 képlettel számoltam, ez a képlet adja meg egy n csúcs teljes gráf éleinek számát, gyakorlatilag az az elve, amit felírtál, csak annyi a különbség, hogy itt csak önmagával nincs összeköttetésben a csúcs (önmagával nem fog kezet az ember), te pedig azt mondtad, hogy önmagán kívül még 2 emberrel nem fog kezet (de miért is nem fog?).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!