A nők/nőstény állatok miért élnek tovább mint a férfiak/hím állatok?
Továbbá a kiherélt kisállatok is (pl macskák) miért élnek 2-3 évvel tovább? Összefüggésben van esetleg az alacsony tesztoszteron szinttel?
A madárpókoknál is például a hímek legfeljebb 15, a nőstények akár 25-30 évig is élhetnek. Még sok ilyen példát lehetne mondani.
Az olyan válaszoktól, hogy "mert Isten így akarta" meg hasonló nem tudományos jellegű válaszoktól kíméljenek...
Szerintem az indoklás fajoknál változó lehet.
Mivel evolúciós szempontból a nőstény élete fontosabb, mint a hímé (kevés hím sok nőstényt meg tud termékenyíteni) ezért el tudom képzelni, hogy a szelekciós nyomás közreműködött a hosszabb életű nőstények elterjedésében.
Embereknél más látványos okok is lehetnek: Nők ritkábban vállalnak be irányító, nehéz fizikai, vagy mérnöki munkákat, vagyis az igénybevétel és a felelősség rajtuk kisebb. (Nem érdekelnek a feminista reakciók, ez szimplán statisztikai adat.) Másrészt a szociális rendszerünk is jobban kiszolgálja a nőket (5 hajléktalanból 4 férfi), szóval a nők élete több szempontból is könnyebb és jobban bebiztosított. Persze ez a rendszer nem ok nélkül alakult ki ... az ember ösztön szinten továbbra is tisztában van azzal, hogy a nők túlélése fontosabb és ennek megfelelően alakítja a társadalmi szokásokat és juttatásokat.
Szerintem meg a nők lelkileg sokkal inkább igénybe vannak véve mint a férfiak, ami sokkal súlyosabb hatással van az egészségre, mint a fizikai hatások, tudom hogy ez vita tárgya, de én maximálisan hiszek ebben. Az a teória a valószínűbb az emberi faj esetében, hogy a nők jobban igyekeznek, hogy konzerválják az egészségüket. Nálunk a családban is tökéletesen jelen van a dolog, a nők lelkesen szedik a vitamint, járják a kezeléseket, a férfiak meg csak legyintenek az ilyesmire, hiába próbáljuk győzködni őket.
Állatok esetében szerintem is a fajfenntartással lehet kapcsolatos a jelenség, az anyatermészet mindent arra hegyez ki, szaporodni, túlélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!