Hogyha a Coca-Cola olyan erős sav mint az ecet-, vagy citromsav, hogyhogy nem marja szét a gyomrot?
A gyomorban a citromsavnál erősebb sav található, így ki van képezve a savaknak való ellenállásra (a fog nem annyira, ezért is kerülendő a szénsavas italok mértéktelen fogyasztása).
Másrészt a kólában található citrom- és szénsav higított állapotban található, tehát nem annyira erős, mint tömény állapotában.
A Wiki szerint a Coca-Cola olyan erős sav mint a TÖMÉNY ecet-, vagy citromsav, amit nem lehet meginni. ???
Igaz ez?
"A Wiki szerint a Coca-Cola olyan erős sav mint a TÖMÉNY ecet-, vagy citromsav, amit nem lehet meginni. ??? "
A Wiki - általad belinkelt szócikke - nem ír az ecetsav töménységéről.
Kicsit utánaolvasva:
"Konjugált bázispárja az acetátion (CH3COO−). 1,0 mol/dm³ koncentrációjú oldatának (ez közelítőleg a háztartási ecet töménységének felel meg) pH-ja 2,4"
Forrás: [link]
A háztartási ecet meg iható - bár nem kellemes.
A Coca-Cola meg 2,5-4,2 közötti:
"Coca-ColaŽ products range in pH from 2.5 - 4.2. Coca-Cola ClassicŽ is the most acidic at 2.5."
Forrás: [link]
Illetve már mint említettem: a gyomorban erősebb sav van, így az eleve ellenáll a savas italoknak.
Köszönöm a válaszaidat!
Valóban nem írja a töménységet, csak én feltételeztem, mert különben semmi értelme: ha nem 100, akkor 20, 10, vagy 5%-os ecet?
A Cola pH-ját is kevesebbnek írták, és nagyon durvának tűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!