Azok a csillagok amiket szabad szemmel látunk az égen mind nagyobbak a napnál?
Figyelt kérdés
2014. jún. 9. 20:59
1/7 anonim válasza:
Attól függ mekkora a fényszennyezés, meg hogy a csillagot amit messziről látunk esetleg nem e több, de kisebb napok alkotják.
Mondjuk szerintem igen, amiket fényesnek látunk az nagyobb.
Közelség az nem annyira mérvadó, mert ha közel van egy csillag és kicsi (Vörös törpe például) annak csak kevés fénye jut el hozzánk.
2/7 anonim válasza:
a közel alatt mi értesz?
a legközelebbi csilag hozzánk (a nap után) 4 fényévnyire van
3/7 anonim válasza:
Az Esthajnalcsillag kakukk tojás ,-)
4/7 anonim válasza:
Én úgy tudom, hogy összesen van kb. 3 darab olyan csillag, amely halványabb ugyan a Napnál, de elég közel van ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen. Ha halványabb, akkor az azt is jelenti, hogy kisebb. A vörös óriások persze aránytalanul nagyok a fényességükhöz képest, tehát lehet hogy mondjuk egy kék óriás náluk kisebb, de fényesebb, de a Napnál azért a vörös óriások is mind fényesebbek, szóval ami a Napnál halványabb, az kisebb is.
5/7 anonim válasza:
Ez tökjó kérdés! Kutatgatok egy ideje, hát én nem találok egy darab Napnál kisebb, szabad szemmel látható csillagot se.. ahogy elnézem a Proxima Centaurit, mint a hozzánk legközelebbi csillagot (a Nap után persze), kb akkora mint a Nap, egy kicsivel még nagyobb is, de közel sem látható szabad szemmel. A Sirius B-re gyanakodtam még, ami fehér törpe, így kis átmérőjéhez képest nagyon világos, de ő is majdnem 9 magnitúdós, így szabad szemmel esélytelen észrevenni.. Szerintem az összes szabad szemmel látható csillag nagyobb a Napnál, de mondja aki ismer kisebbet!
6/7 anonim válasza:
De, találtam! (#5-ös vagyok) A "40 Eridani A" nevű csillag kisebb a Napnál, és tiszta időben jól látható szabad szemmel is.
Hipotézis megcáfolva. :)
7/7 sadam87 válasza:
Van, itt lehet szemezgetni (és nem feltétlenül teljes a lista):
pl.: Epsilon Eridani, 61 Cygni (kettős), Epsilon Indi (a főcsillag látható, mellette két barna törpe is van a rendszerben), Tau Ceti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!