Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kémia problémamegoldó feladato...

Kémia problémamegoldó feladatok! Fontos?!

Figyelt kérdés

1.,Hogyan semlegesítjük a cc H2SO4-et? Miért nem használhatjuk Na2CO3 vizes oldatát, szilárd NaOH miért nem megfelelő?

2., A salétromsav előállítása során a NO2 elnyeletése levegő jelenlétében végzik. Miért? egyenlet

3., KMnO4 savanyítására H2SO4-et használnak, miért nem sósavat?



2014. jún. 7. 00:41
 1/3 anonim ***** válasza:

2. A NO2 diszproporcionálódik vizes közegben, ha nem elég oxidatív a közeg.

2NO2 + H2O = HNO2 + HNO3.

Azonban, ha oxigén is jelen van, akkor tisztán a magasabb oxidációs állapotú nitrogént tartalmazó ("oxidáltabb") salétromsav keletkezik:

2NO2 + 0,5O2 + H2O = 2HNO3.


3.

A permanganátion oxidálni képes a kloridionokat, magyarán reakcióba lépne a KMnO4 azzal az anyaggal, ami "csak" a savas közeget kellene, hogy biztosítsa. Ez kénsavnál nem áll fent (egyrészt "mert csak", másrészt pedig, mert a kénsavban már nem is igen lehet mit oxidálni (persze az oxigént lehetne...)).


1.

Attól, hogy tömény a sav, még a közömbösítés elve nem változik. SAV + BÁZIS = SÓ + VÍZ.

Ha a karbonátion a bázis, akkor H2CO3 keletkezik, ami elbomlik, így távozik.

Az NaOH, különösen, ha szilárod formában használnánk igen veszélyes volna, hiszen önmagában is irritatív, romcsoló anyag. Vízzel kölcsönhatásba kerülve ( a kénsavhoz hasonlóan) igen exoterm az oldódás.


cc. kénsavat közvetlenül soha (!!!) nem semlegesítünk, mindig hígítjuk!!!

2014. jún. 7. 00:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2014. jún. 7. 00:57
 3/3 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy már elkéstem, de egy kis kiegészítést tennék a válaszhoz.


1) Azért nem használunl júgot, mert a cc. H2SO4 hígítása amúgyis igen exoterm. Ha még közömbösíteni is kezdenénk, akkor igen nagy hő fejlődne, ami igen veszélyes. Szilárd NaOH-t véletlen se szórj bele. A fele rád fröccsenne, forrón.


3) A kloridionokat csak igen tömény közegben, tömény permanganát oxidálja melegítésre, szóval általános reakciókban nem lenne gond. Igazából néhány reakcióban használják is a HCl-t savanyításra, mert a szulfátion is képes regálni (sok csapadékot képez). Egyszerűen megszokás, meg talán olcsóbb is. Illetve a tömány kénsav háromszor töményebb a tömány sósavnál, és még kétértékű is. Pár csepp elég belőle, nem kell sok. Talán ezért.

2014. jún. 10. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!