Kénsav reakciója vízzel. Miért nem fogadja el?
Egészen biztos vagy, hogy emiatt? Jól átgondoltad?
Valójában még akkor is két lépésben játszódik le ha nagyon sok a víz... Persze nem számottevő, és az egyszeresen deprotonált forma koncentrációja gyakorlatilag 0.
Nekem valami sántít a történetben.
Vagy egy reakció egyenlettel egyszerre kell leírni a két proton lelökését, vagy két külön egyenlettel a két lépcsőt.
Ilyen láncegyenletet, amelyben két egyenlőségjel, vagy két egyensúly jel van, nem jó írni!
Azért nem jó egyetlen lácegyeletbe írni az egészet, mert a folyamat sztöchiometriája nem követhető.
A bal oldalon még egy szulfát van ebben a láncegyenletben, a középső részében már kettő van (honnan lett ez a második???) és a jobb oldalon megint csak egy szulfát van (a középsőhöz képest hova lett egy szulfát?).
Két külön egyenletben, ahol a két disszociációs lépcső külön-külön van leírva, ilyen anomáliák nem fordulnak elő.
A lánc-egyenletet aminek nem jó a sztöchiometriája én sem fogadnám el, az anyagmegmaradás elvének megsértése miatt.
Utolsó: nem láncegyenletet írt le, vessző van a két egyenlet között !
Szerintem úgy helyes, ha külön leírod a két egyenletet.
Tudniillik ha egy mól kénsavhoz adsz egy mól vizet, akkor nem tud a második disszociációs lépés is lejátszódni, csak ha elég víz van jelen.
Tehát szerintem úgy volt korrekt, ahogy a dolgozatban leírtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!