Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kénsav reakciója vízzel....

Kénsav reakciója vízzel. Miért nem fogadja el?

Figyelt kérdés
Évvégi szervetlen kémia dogában volt egy olyan feladat, hogy 'írd fel a kénsav vízzel való reakcióját'. Felírtam a kétlépéses disszociációját (H2SO4 + H2O ⇄ HSO4^- + H3O+, HSO4- + H2O ⇄ SO4^2- + H3O+), de áthúzta és azt mondta, hogy csak úgy jó ha egyben írom le (H2SO4 + 2H2O ⇄ SO4^2- + 2H3O+), ezért négyes lett a doga így a félévem is. Miért van ez így? Minden könyvben a kétlépéses disszociációt írják és ő is így tanította.

2014. jún. 2. 20:28
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Talán azért, mert az elméleti eszmefuttatáson túl a gyakorlatban a kénsavat öntjük a vízbe, azaz eleve nagy a vízfelesleg, azaz az elvben kétlépcsős folyamat a gyakorlatban pillanatszerűen, egy lépésben megy végbe.
2014. jún. 2. 20:44
 2/7 Silber ***** válasza:

Egészen biztos vagy, hogy emiatt? Jól átgondoltad?

Valójában még akkor is két lépésben játszódik le ha nagyon sok a víz... Persze nem számottevő, és az egyszeresen deprotonált forma koncentrációja gyakorlatilag 0.

Nekem valami sántít a történetben.

2014. jún. 2. 21:10
 3/7 anonim ***** válasza:
A tanár nyilván csak az egylépéses verziót ismeri
2014. jún. 2. 21:33
 4/7 A kérdező kommentje:
Középiskolában nem hinném. Úgy volt, hogy felírta a táblára a megoldást és mondta hogy csak azt fogadja el...
2014. jún. 2. 21:36
 5/7 anonim ***** válasza:
68%
Amelyik tanár ilyet mond, az nem tanár, akár középiskolai, akár nem.
2014. jún. 2. 22:27
 6/7 anonim ***** válasza:

Vagy egy reakció egyenlettel egyszerre kell leírni a két proton lelökését, vagy két külön egyenlettel a két lépcsőt.

Ilyen láncegyenletet, amelyben két egyenlőségjel, vagy két egyensúly jel van, nem jó írni!

Azért nem jó egyetlen lácegyeletbe írni az egészet, mert a folyamat sztöchiometriája nem követhető.

A bal oldalon még egy szulfát van ebben a láncegyenletben, a középső részében már kettő van (honnan lett ez a második???) és a jobb oldalon megint csak egy szulfát van (a középsőhöz képest hova lett egy szulfát?).

Két külön egyenletben, ahol a két disszociációs lépcső külön-külön van leírva, ilyen anomáliák nem fordulnak elő.

A lánc-egyenletet aminek nem jó a sztöchiometriája én sem fogadnám el, az anyagmegmaradás elvének megsértése miatt.

2014. jún. 5. 16:06
 7/7 anonim ***** válasza:

Utolsó: nem láncegyenletet írt le, vessző van a két egyenlet között !

Szerintem úgy helyes, ha külön leírod a két egyenletet.

Tudniillik ha egy mól kénsavhoz adsz egy mól vizet, akkor nem tud a második disszociációs lépés is lejátszódni, csak ha elég víz van jelen.

Tehát szerintem úgy volt korrekt, ahogy a dolgozatban leírtad.

2014. jún. 24. 14:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!